Izraelci ubili palestinskog nogometaša na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su 23-godišnjeg Palestinca Ahmed Daraghmeh i ranili još pet osoba tokom racije u Nablusu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski vojni napadi i ubistva u palestinskim gradovima i selima postali su gotovo svakodnevni (Reuters)

Ahmed Daraghmeh smrtno je ranjen rano ujutro u četvrtak, u razmjeni vatre Palestinaca i izraelskih vojnika koji su ušli u grad Nablus da prate jevrejske vjernike do svetilišta Josipovog groba u tom palestinskom gradu.

U amaterskim videima koje su Palestinci snimali sa prozora čuje se zvuk pucnjave.

Daraghmeh je živio u obližnjem gradu Tubasu.

Lokalni palestinski mediji izvijestili su da je igrao nogomet za lokalni tim.

Popularna arapska nogometna stranica Kooora navela je da je bio najbolji strijelac ekipe ove sezone sa šest golova.

Nije poznato da li je Daraghmeh sudjelovao u sukobima.

Izraelska vojska je saopćila da je pucala na Palestince koji su bacilli eksploziv i pucali na izraelske vojnike koji su ušli u Nablus, dodajući da su “osumnjičeni” pogođeni.

Tijela kao adut za pregovaranje

Izraelske snage su ove godine ubile 150 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, pokazuju službeni podaci, što 2022. godinu čiji najsmrtonosnijom za Palestince od 2006. godine.

Napetosti na terenu visoke su od prošle godine.

Izraelski vojni napadi i ubistva u palestinskim gradovima i selima postali su gotovo svakodnevni, a paralelno rastu palestinski oružani napadi, kao i porast napada ilegalnih doseljenika protiv Palestinaca.

Izraelski napadi naročito su usmjereni na gradove Jenin i Nablus, na sjevernom dijelu Zapadne obale, gdje raste palestinski oružani otpor.

Izraelske snage su prošle sedmice ubile 16-godišnju Palestinku Janu Majdi Zakarneh, tokom vojnog napada na grad Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zakarneh je ubijena dok se igrala sa svojom mačkom na krovu kuće, izvijestili su lokalni mediji.

Ministarstvo je saopćilo da je upucana u glavu.

U međuvremenu je izraelski ministar odbrane rekao da neće predati posmrtne ostatke palestinskog zatvorenika koji je preminuo od raka pluća.

Ured Bennyja Gantza saopćio je da će tijelo Nassera Abu Hmaida, suosnivača Brigade mučenika Al-Aqse, biti zadržano kao adut za pregovaranje o razmjeni zarobljenih Izraelaca i ostataka vojnika koje drži palestinska grupa Hamas u okupiranom Pojasu Gaze.

Abu Hmaid (50) bio je vođa oružanog krila stranke Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Kolektivno kažnjavanje ožalošćenih porodica

Služio je više doživotnih kazni od 2002. godine, nakon što je osuđen za umiješanost u smrt sedam Izraelaca tokom druge Inditfade ili ustanka protiv izraelske okupacije početkom 2000-ih.

Izrael često zadržava posmrtne ostatke Palestinaca ubijenih dok su navodno izvodili napade.

Izrael kaže da ta politika služi kao sredstvo odvraćanja od budućih napada i kao poluga za razmjenu zatvorenika, dok grupe za ljudska prava ističu da je riječ o obliku kolektivnog kažnjavanja ožalošćenih porodica.

Hamas drži dvojicu izraelskih zarobljenih i ostatke dvojice izraelskih vojnika ubijenih tokom rata u Gazi 2014. godine.

Palestinski dužnosnici pozvali su na oslobađanje Abu Hmaida jer mu se posljednjih mjeseci pogoršalo zdravlje, a u utorak su za njegovu smrt okrivili Izrael.

Gantz je odbacio optužbe o umiješanosti Izraela u smrt Abu Hmaida.

Izvor: Al Jazeera i agencije