Armenija: Neuspješna misija ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu

Jerevan kaže da trupe ne ispunjavaju obavezu kontrole Lačinskog koridora, koji je, kako navode, blokiran.

Moskva je stacionirala svoje mirovne snage u dijelovima Karabaha koji su ostali pod kontrolom armenskih separatista (EPA)

Armenija je optužila ruske mirovne snage da nisu spriječile ono što je nazvala “ilegalnom blokadom” u azerbejdžanskoj regiji Nagorno-Karabah naseljenoj Armencima, koja je izazvala dva rata između susjeda.

Jerevan je optužio Baku da je blokiranjem jedine kopnene veze koja ga povezuje s Armenijom stvorio humanitarnu krizu u planinskoj enklavi.

Premijer Nikol Pashinyan u četvrtak je rekao da ruske mirovne snage u Karabahu “ne ispunjavaju svoju obavezu kontrole Lačinskog koridora”, prenosi AFP.

Azerbejdžanski aktivisti od prošle sedmice blokiraju ključnu cestu, protestirajući protiv, kako tvrde, ilegalnog rudarenja.

Baku tvrdi da je protest spontano organiziran i da je civilni prevoz omogućen u oba smjera između Armenije i Karabaha.

Međutim, Jerevan ga optužuje za organiziranje demonstracija, a Pashinyan je u četvrtak rekao da “kriza u koridoru Lačin još uvijek nije riješena”.

“Zbog ilegalne blokade, humanitarna situacija u Karabahu je veoma teška… Glavna svrha prisustva ruskih mirovnih snaga [u Karabahu] je sprečavanje nezakonitih akcija i kontrola Lačinskog koridora.”

Odgovor Moskve

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao kako “ruske mirovne snage rade sve što mogu kako bi osigurale red i mir na teritorijama na kojima su raspoređene”.

Armenski Parlament je prošle sedmice saopćio da u regiji vlada nestašica hrane, lijekova i goriva.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price upozorio je da “zatvaranje” Lačinskog koridora “ima ozbiljne humanitarne implikacije”, kao i da “unazađuje mirovni proces” između dvije zemlje.

Armenija i Azerbejdžan su vodili šestosedmični rat od septembra 2020. godine.

U borbama je poginulo više od 6.500 ljudi, a sukob je završen primirjem, kojem je posredovala Rusija, a prema kojem je Jerevan prepustio teritorije koje je desetljećima kontrolirao.

Moskva je stacionirala svoje mirovne snage u dijelovima Karabaha koji su ostali pod kontrolom armenskih separatista, uključujući Lačinski koridor.

Kada se 1991. godine raspao Sovjetski savez, armenski separatisti odvojili su se od Azerbejdžana.

U sukobu koji je uslijedio poginulo je oko 30.000 osoba.

Izvor: Agencije