Vlada Švedske: Građani se trebaju pripremiti za nestanke struje

Hitni planovi moraju uzeti u obzir mogućnost kratkih kao i dugačkih prekida opskrbe električnom energijom kad se struja neće vraćati kao što je planirano, rekao je ministar.

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija i svjetiljke na baterije, flaširane vode i hrane jednostavne za pripremu (Reuters)

Vlada Švedske upozorila je kućanstva i kompanije da se pripreme na moguća isključenja struje ove zime uslijed prekida rada nuklearnog reaktora, hladnog vremena i manjka energije u Europi nakon što je Rusija smanjila svoje isporuke plina, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Rizik od isključenja je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za ovo“, rekao je na konferenciji za medije ministar civilne odbrane Carl-Oskar Bohlin.

„Švedska nikad ranije nije bila u ovakvoj situaciji.“

Posebna prostorija za čuvanje topline

Cijene električne energije u skandinavskim državama ove godine su narasle zbog bojazni da će rusko smanjenje isporuke plina Europi dovesti do nedostatka, a švedska Vlada ranije ovaj mjesec pozvala je ljude da koriste manje struje.

Hitni planovi moraju uzeti u obzir mogućnost kratkih kao i dugačkih prekida opskrbe električnom energijom kad se struja neće vraćati kao što je planirano, rekao je ministar.

„Oni koji se u normalnim okolnostima mogu brinuti za sebe, moraju to također moći u krizi poput nestanka struje”, rekao je Bohlin.

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija i svjetiljke na baterije, flaširane vode i hrane jednostavne za pripremu. U slučaju nestanka struje, kućanstva trebaju odrediti prostoriju u kojoj će porodica boraviti kako bi se očuvala toplina, rekao je ministar.

Nekoliko rezova

„Bolje je biti pripremljen, nego ne biti. Ovo nije pokušaj stvaranja panike”, rekao je Bohlin.

Švedska komunalna uprava Vattenfall 2. decembra je rekla kako je odgodila pokretanje svog nuklearnog reaktora Ringhals 4 do 23. februara, što je jedan od nekoliko rezova koji su pogodili skandinavsku opskrbu električnom energijom.

Vlada Švedske prošle sedmice je saopćila da je zatražila od nacionalnog operatera električne mreže i energetskog regulatora zemlje da intenziviraju svoj rad na jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i kratkoročno i dugoročno.

Izvor: Agencije