Turska počinje masovnu proizvodnju protuzračne odbrane

U cilju jačanja protuzračne odbrane zemlje, donesene su odluke o novoj masovnoj proizvodnji sistema Siper, Hisar i Sungar.

Naglašena je potreba razvoja svih vrsta odbrambene tehnologije koju Turska kupuje iz inozemstva (Anadolija - Ilustracija)

Turska će početi masovnu proizvodnju tri sistema protuzračne odbrane koji su projektirani i proizvedeni domaćim kapacitetima, objavila je Direkcija za komunikacije te zemlje.

“U cilju jačanja protuzračne odbrane naše zemlje, donesene su odluke o novoj masovnoj proizvodnji sistema Siper, Hisar i Sungar”, navodi se u saopćenju Direkcije, nakon sastanka Izvršnog komiteta odbrambene industrije u Ankari.

Na sastanku, kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, donesene su odluke o najmanje 25 različitih projekata koji se tiču odbrane Turske, prenosi Anadolija.

Projekat Siper predvode turske odbrambene kompanije Aselsan i Roketsan, kao i Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK).

Masovna proizvodnja municije

Pored Sipera, za koji se očekuje da će biti rival ruskom S-400, Turska je razvila i sisteme protuzračne odbrane Korkut, Sungur i Hisar.

Izvršni komitet odbrambene industrije je također odlučio da masovno proizvodi različitu municiju, uključujući Akya torpedo i rakete Tayfun, Atmaca, TRLG-230, Karaok, Gokdogan i Bozdogan.

“Dogovoreni su i različiti projekti modernizacije naših F-16, novih sistema za elektronsko ratovanje i radarskih sistema, raznih zračnih, kopnenih i pomorskih platformi, komunikacionih i informacionih sistema, opreme, simulacije, logistike i cyber sigurnosti”, navodi se u saopćenju.

Izvršni komitet odbrambene industrije je naglasio potrebu razvoja svih vrsta odbrambene tehnologije koju Turska kupuje iz inozemstva s ciljem “potpuno nezavisne odbrambene industrije”.

Izvor: Agencije