Sud u Londonu: Nezakonit postupak Britanije prema građanima EU-a

Plan britanske vlade o boravku građana Evropske unije u zemlji poslije Brexita je nezakonit, presudio je u srijedu Visoki sud Londona.

Advokati IMA-e su iznijeli tvrdnje da Britanija nezakonito traži od građana EU da ponovo apliciraju za boravišnu i radnu dozvolu, iako su je već ranije dobili, prije izlaska Britanije iz EU (Reuters)

Plan britanske vlade o boravku građana Evropske unije u zemlji poslije Brexita je nezakonit, presudio je u srijedu Visoki sud Londona.

Nezavisna nadzorna uprava (IMA), kontrolno tijelo koje je osnovala britanska vlada da bi nadzirala prava građana, tužila je Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije, tvrdeći da Britanija krši sporazum o povlačenju iz Evropske unije time što traži od građana EU-a da ponovo apliciraju za dozvolu, koja im omogućava da žive i rade u Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.

Advokati IMA-e su iznijeli tvrdnje da Britanija nezakonito traži od građana EU da ponovo apliciraju za boravišnu i radnu dozvolu, iako su je već ranije dobili, prije izlaska Britanije iz EU.

Ponovno apliciranje

Građani Evropske unije, kojima dozvoljen boravak u Britaniji prije Brexita, bi tako morali da ponovo apliciraju za već stečeni status u roku od pet godina ili automatski izgube pravo boravka u Britaniji, ako nemaju takozvani prije-boravišni status.

Sudija Visokog suda Peter Lane je konstatirao da je odluka britanske vlade “zakonski pogrešna”, što sam plan britanske vlade o boravku građana EU u zemlji poslije Brexita čini nezakonitim.

Advokati  Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije su najavili da će uložiti žalbu na ovu presudu.

Izvor: Agencije