Rusija ne vidi šansu za mirovne pregovore sa Ukrajinom

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da će nastavak zapadne vojne pomoći Ukrajini samo ‘produbiti’ sukob i obiti se Kijevu o glavu.

Očekuje se da će SAD tokom posjete Washingtonu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenkog odobriti isporuku Ukrajini naprednog raketnog sistema Patriot (EPA)

Kremlj je u srijedu saopćio da ništa dobro ne može proizaći iz posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu te da Rusija ne vidi nikakve šanse za mirovne pregovore s Kijevom.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da će nastavak zapadne vojne pomoći Ukrajini samo “produbiti” sukob i obiti se Kijevu o glavu, piše Reuters.

“Slanje oružja se nastavlja i raspon oružja koje se šalje Ukrajini se proširuje. Sve to, naravno, vodi prema zaoštravanju sukoba. To nije dobro za Ukrajinu”, rekao je Peskov, prenijela je Hina.

Volodimir Zelenski se danas sastaje s američkim predsjednikom Joe Bidenom i čelnicima Kongresa i to je njegovo prvo putovanje od početka ruske invazije 24. februara.

Na pitanje novinara nada li se da će nešto pozitivno proizaći s tog sastanka, Peskov je kratko rekao: “Ne”.

Zelenski u Washingtonu

Očekuje se da će SAD tokom posjete ukrajinskog predsjednika odobriti isporuku Ukrajini naprednog raketnog sistema Patriot u okviru najnovijeg paketa vojne pomoći Kijevu vrijednom više milijardi dolara.

Peskov je nadalje najavio da će predsjednik Vladimir Putin održati u srijedu važan govor na sastanku s vojnim zapovjednicima na kojem će se ocijeniti napredak ruske vojne operacije u Ukrajini.

Kremlj je također potvrdio da Putin neće održati svoje tradicionalno godišnje obraćanje parlamentu krajem godine.

Putin će, međutim, danas učestvovati na video konferenciji kako bi obilježio otvaranje polja prirodnog plina Kovykta koji sibirskim plinovodom dostavlja taj energent Kini.

Kremlj je izvijestio da se Putin ne planira sastati s direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grossijem koji stiže u Rusiju.

Grossi stiže u četvrtak u posjetu Rusiji gdje će se razgovarati o zoni sigurnosti oko nuklearne elektrane Zaporožja na jugu Ukrajine, izvijestila je novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na ruskog izaslanika pri sjedištu IAEI-e u Beču.

Nije planiran sastanka Grossija s Putinom, rekao je visoki ruski diplomat u Kremlju. Njihov je susret bio najavljen za četvrtak.

Nuklearka u Zaprožju, na području koje je Rusija okupirala od početka invazije na Ukrajinu, opetovano je izložena raketiranju za koje se dvije strane međusobno optužuju, raspirujući strahove od nuklearne katastrofe.

Izvor: Agencije