Kongresni odbor će objaviti Trumpove porezne prijave

Objava privatnih poreznih informacija mogla bi dovesti do još nepoželjnijeg nadzora bivšeg predsjednika dok priprema teren za još jednu utrku za Bijelu kuću.

Za vrijeme predsjedničkog mandata Donald Trump se suočavao s pitanjima o sukobima interesa (Al Jazeera)

Odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa objavit će djelimično redigirane porezne prijave bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je novinarima republikanac iz tog odbora Kevin Brady.

Objava privatnih poreznih informacija, protiv koje se Trump godinama borio, mogla bi dovesti do još nepoželjnijeg nadzora bivšeg predsjednika dok on priprema teren za još jednu utrku za Bijelu kuću, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trump je, za razliku od prijašnjih predsjedničkih kandidata, odbio javno objaviti porezne prijave, jer je nastojao zadržati u tajnosti pojedinosti o svom bogatstvu i aktivnostima kompanije Trump Organization i dugo se borio protiv nastojanja demokrata da dobiju pristup tim podacima.

Kriminalna šema prevare poreznih vlasti

Kandidati po zakonu nisu dužni objaviti svoje porezne prijave, ali su predsjednički kandidati obje stranke to dobrovoljno činili desetljećima.

Demokrati u Odboru za finansije i budžet rekli su da moraju vidjeti te zapise kako bi procijenili provodi li Porezna uprava ispravno reviziju predsjedničkih poreznih prijava i kako bi ocijenili ima li potrebe za novim zakonom.

Drugi odbor Zastupničkog doma zatražio je u ponedjeljak savezne tužioce da krivično gone Trumpa za izazivanje smrtonosnog napada na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Očekuje se da će republikanci raspustiti ili preusmjeriti taj odbor kada preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom.

Trump, predsjednik od 2017. do 2021. godine, prijavio je velike gubitke svojih firmi tokom nekoliko godina, kako bi nadoknadio stotine miliona dolara prihoda, prema napisima medija i svjedočenjima na suđenju o njegovim finansijama.

To mu je omogućilo da plati vrlo malo poreza.

Kompanija Trump Organization proglašena je krivom za provedbu 15-godišnje kriminalne šeme prevare poreznih vlasti u New Yorku 6. decembra.

Prijeti mu kazna do 1,6 miliona dolara

Kompaniji prijeti kazna do 1,6 miliona dolara, iako sam Trump nije lično odgovoran.

Rekao je da je slučaj politički motiviran i da se kompanija planira žaliti.

Bivši predsjednik suočava se i s posebnom tužbom za prevaru u New Yorku, odnosno za umjetno napuhavanje vrijednosti svoje imovine.

Za vrijeme predsjedničkog mandata Trump se suočavao s pitanjima o sukobima interesa, pošto su strani dostojanstvenici i dužnosnici Republikanske stranke trošili novac u njegovim luksuznim hotelima.

Izvor: Agencije