Izvještaj: Twitter promovirao američku propagandu na Bliskom istoku

Društvena mreža je pomogla promoviranje aktivnosti američke vojske na Bliskom istoku, pokazuje istraga koja se temelji na dosjeima kompanije.

Twitter je sarađivao s Pentagonom kako bi pojačao propagandne aktivnosti američke vojske na Bliskom istoku (Reuters)

Twitter je sarađivao s Pentagonom kako bi pojačao propagandne aktivnosti vojske Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, dopuštajući lažnim profilima da reklamiraju proameričke narative uprkos obećanju da će lažne profile suspendirati, pokazala je istraga zasnovana na internim dokumentima Twittera.

Twitter je potajno stvorio posebnu “bijelu listu” koja profile koje vodi Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) izuzima od neželjene pošte i zastavica koje ukazuju na zloupotrebe, dajući im veću vidljivost na platformi, pokazalo je istraživanje Lee Fanga, novinara The Intercepta.

Twitter je uveo tu mogućnost 2017. godine, nakon što su američki vojni dužnosnici zatražili od kompanije da poboljša vidljivost 52 profila na arapskom jeziku koji se koriste za “širenje određenih poruka”, prema istrazi koja je objavljena na Twitteru i u The Interceptu.

‘Prioritetni profili’ CENTCOM-a

CENTCOM-ovi “prioritetni profili” promovirali su informacije koje idu u prilog američkim vojnim narativima, među kojima su kritika Irana, podrška ratu u Jemenu koji podržavaju SAD i Saudijska Arabija te tvrdnje o superiornoj tačnosti američkih napada bespilotnih letjelica, navodi Fang.

CENTCOM je naknadno prikrio svoje vlasništvo nad profilima, kaže Fang, dodajući da je u nekim slučajevima koristio lažne profilne slike i biografije kako bi ostavio dojam da ih vode civili na Bliskom istoku.

Iako je Twitter rekao da ne dopušta širenje lažne propaganda koju vodi država, kompanija je bila svjesna CENTCOM-ovih tajnih aktivnosti i tolerirala je prisutnost tih profila na platformi najmanje do maja 2022. godine, navodi Fang.

“Jedan uposlenik Twittera s kojim sam razgovarao rekao mi je da se osjeća izmanipuliranim jer je učestvovao. Ipak, mnoge e-poruke iz 2020. godine pokazuju da su Twitterovi rukovodioci na visokom nivou bili svjesni ogromne mreže lažnih profila i tajne propagande Ministarstva odbrane, ali da nisu suspendirali račune”, napisao je Fang na Twitteru u utorak.

Niz priča o ‘dosjeima na Twitteru’

“Naprimjer, Twitterov advokat Jim Baker je u e-poruci iz jula 2020. godine razmišljao o  nadolazećem sastanku DoD-a i tome kako se Pentagon poslužio ‘lošim zanatom’ u postavljanju svoje mreže i traženju strategije za neotkrivanje profila koji su ‘ međusobno povezani’ ili su povezani s DoD-om ili USG-om’.”

Baker, bivši Twitterov zamjenik glavnog savjetnika, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar na Twitteru.

Ova otkrića su posljednja u nizu priča temeljenih na takozvanim “dosjeima na Twitteru” – internim dokumentima kompanije koje je Elon Musk, koji je kupio Twitter u oktobru, podijelio s nekoliko novinara.

Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, objavio je ove dokumente u cilju povećanja transparentnosti o operacijama prethodnog vodstva ovog društvenog medije, koje je optužio za cenzuru i favoriziranje liberalnih pogleda i ličnosti.

Dokumentirane ‘crne liste’

Prethodnim iteracijama Twitter datoteka dokumentirane su “crne liste” koje su ograničavale doseg konzervativnih ličnosti, kao i interna razmatranja koja su dovela do suspenzije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa sa platforme i potiskivanja priče o e-mailovima na laptopu Huntera Bidena, sina aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

Objava Twitterovih internih dokumenata izazvala je različite, često polarizirane reakcije.

Dok konzervativci isitču da su dosjei dokaz Twitterove liberalne pristranosti i neprijateljstva prema slobodi govora, mnogi liberali istakli su da su objave dokaz dobronamjernih nastojanja zaposlenika da se uhvate ukoštac s teškim moderacijskim odlukama.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada