Evropska unija smanjila potrošnju plina za 20 posto

Zemlje bloka smanjile su količinu prirodnog plina koju troše za petinu u posljednja četiri mjeseca, kako su se prilagodile energetskoj krizi.

Kipar je bio jedina zemlja u Uniji koja nije koristila prirodni plin (Reuters)

Zemlje Evropske unije smanjile su količinu prirodnog plina koju troše za 20 posto u posljednja četiri mjeseca, kako su se prilagodile energetskoj krizi, objavila je statistička agencija Unije.

Sveukupno gledano, broj je veći od dogovorenog cilja od 15 posto koji su zemlje članice Unije potpisale u augustu, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Naglašeno je nastojanje bloka da smanji potražnju za energijom dok se nosi sa znatno smanjenim opskrbama iz Rusije, koja je zatvorila neke plinske dotoke u znak odmazde za sankcije EU-a zbog agresije na Ukrajinu.

Malta i Slovačka zabilježile porast

Finska je prednjačila u padu potrošnje plina – 53 posto između augusta i novembra, u usporedbi s prosječnom potrošnjom za to razdoblje između 2017. i 2021. godine, objavio je Eurostat.

Sve osim dvije zemlje EU-a pokazale su pad, pri čemu su najveće ekonomije Njemačka i Francuska smanjile količinu korištenog plina za 25, odnosno 20 posto u tom razdoblju.

Malta i Slovačka zabilježile su porast u potrošnji plina manje od 10 posto tokom ta četiri mjeseca.

Kipar je bio jedina zemlja u EU koja nije koristila prirodni plin.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada