Turska: Odbijanje Švedske da izruči Gulenovog pristalicu je negativan razvoj događaja

Turski ministar vanjskih poslova kaže da je zahtjev Turske za izručenje Bülenta Kenesa odbijen uprkos memorandumu koji su u junu potpisale Turska, Švedska i Finska.

Cavusoglu: Zavjernici moraju biti izručeni (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nazvao je odbijanje vrhovnog švedskog suda da izruči turskog novinara Bülenta Kenesa kojeg Turska traži “veoma negativnim razvojem događaja”.

Ankara nastavlja da odgađa članstvo Švedske i Finske u NATO.

Mevlut Cavusoglu je rekao da je zahtjev Turske za izručenje Bülenta Kenesa odbijen uprkos memorandumu koji su potpisale Turska, Švedska i Finska kojim je u junu onemogućeno da Ankara stavi veto na njihovu kandidaturu za NATO, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Kenes (55), koji je dobio azil u Švedskoj, bio je urednik dnevnika na engleskom jeziku Today's Zaman, koje su bile u vlasništvu mreže povezane sa Fethullahom Gulenom. Turska smatra da je Gulen (81), koji živi u SAD-u, organizator pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Turska poručila da ‘zavjerenici moraju biti izručeni’

Njegovu mrežu su okarakterisali kao terorističku organizaciju.

Novine su zatvorene nakon što je država počela obračun sa Gulenovim pristalicama.

Vrhovni sud Švedske saopćio je da postoje “prepreke za ekstradiciju jer je riječ o takozvanim političkim zločinima, odnosno zločinima koji su usmjereni protiv države i koji su političke prirode”.

U zajedničkom memorandumu se navodi da Finska i Švedska “neće pružiti podršku organizaciji FETO-a”, što je turska oznaka Gulenove mreže.

Cavusoglu je rekao da će “zavjerenici” morati da budu izručeni.

Izvor: Agencije