Mediji: Putin poručio sigurnosnim službama da pronađu ‘izdajnike i špijune’

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio jačanje ruskih granica i sigurnost stanovnika u anektiranim regijama Ukrajine.

'Potrebno je oštro suzbiti akcije stranih specijalnih službi, brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere', rekao je Putin (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je jačanje ruskih granica i naredio sigurnosnim službama da imaju veću kontrolu nad društvom i iskorijene “izdajice, špijune i sabotere”, izvijestile su ruske informativne agencije.

Govoreći na Danu sigurnosnih službi, koji se naširoko obilježava u Rusiji, Putin je u ponedjeljak naredio svojim sigurnosnim dužnosnicima da štite granice, pojačaju kontrolu društva i maksimiziraju svoje “iskorištavanje operativnog, tehničkog i kadrovskog potencijala” kako bi spriječili rizike koji dolaze iz inostranstva i od domaćih izdajnika.

“Od protuobavještajnih agencija, uključujući vojnu obavještajnu službu, sada se zahtijeva maksimalna pribranost, koncentracija snaga”, citirala je Putina državna novinska agencija TASS.

“Potrebno je oštro suzbiti akcije stranih specijalnih službi, brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere”, naveo je TASS.

Ruske granice također moraju biti ojačane, rekao je.

“Treba ojačati i rad granične službe i Federalne sigurnosne službe [FSB]”, citirala je ruska državna informativna agencija RIA Putinove riječi u ponedjeljak.

Pokrivanje granice

“I ona [granica] mora biti pouzdano pokrivena. Svaki pokušaj njenog kršenja mora se brzo i učinkovito osujetiti svim snagama i sredstvima kojima raspolažemo, uključujući mobilne akcijske jedinice i specijalne jedinice”, rekao je.

Putin je također rekao da je zadatak specijalnih sigurnosnih službi osigurati sigurnost ljudi koji žive u regijama u Ukrajini za koje je Moskva u septembru rekla da su pripojene Rusiji. Kijev i njegovi zapadni saveznici su te poteze označili kao nezakonite aneksije.

“Vaša je dužnost učiniti sve što je potrebno kako biste osigurali njihovu maksimalnu sigurnost, poštivanje njihovih prava i sloboda”, rekao je Putin, obećavši im još “moderne opreme i oružja”.

Putinovi komentari dolaze u trenutku kada su se ruski raketni napadi na Ukrajinu intenzivirali i ne nazire se kraj ruskom ratu protiv Ukrajine, koji sada traje 10. mjesec.

Govoreći u ponedjeljak s čelnicima nekoliko zemalja NATO-a putem video veze, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavio je pozivati ukrajinske saveznike da opskrbe njegovu vojsku s više oružja.

“Ruska agresija može i mora propasti. A naš je zadatak sada to ubrzati”, rekao je čelnicima NATO-a okupljenima u Rigi, u Latviji.

Izvor: Al Jazeera i agencije