Mađari traže jeftinije tarife za naftu preko Janafa, Hrvatska se protivi

Mađarska traži dozvolu uvoza ruske nafte preko Janafa u slučaju da se prekine isporuka preko naftovoda Družba.

Mađarska najveći dio nafte uvozi preko naftovoda Družba, koji ide preko Ukrajine, ali sada želi osigurati uvoz i preko Janafa za slučaj nepredviđenih okolnosti (Pixsell)

Mađarska nastoji postići što nižu cijenu za transport nafte preko Jadranskog naftovoda (Janaf), a hrvatska strana smatra da tu treba osigurati jednake uvjete za sve sudionike na tržištu.

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto je u Briselu na sastanku ministara energetike potaknuo raspravu o Janafu u kojoj je rekao da bi bilo dobro da Janaf proširi svoje kapacitete i da Evropska komisija propiše kolike bi trebale biti tarife za transport nafte. No, hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da Janaf već sada može zadovoljiti sve potrebe Mađarske i Slovačke što se kapaciteta tiče.

Trenutni kapacitet Janafa je 11,4 miliona tona nafte, a rafinerija u Mađarskoj ima kapacitet 8,1 miliona tona.

“Mi smo spremni biti partner, osigurati dovoljne količine nafte i za Mađarsku i Slovačku, s time da treba poštovati ono što Evropska komisija naglašava, a to su jednaki uvjeti za sve na tržištu kako bi se osigurala poštena konkurencija”, rekao je Filipović, izvijestila je Hina.

Mađarsko izuzeće

Mađarska je u okviru šestog paketa sankcija protiv Rusije u kojem je dogovorena zabrana uvoza ruske nafte u EU morskim putem uspjela dobiti izuzeće. To znači da bi Mađarskoj bilo dopušteno i dalje uvoziti rusku naftu preko Janafa u slučaju da se prekine isporuka preko naftovoda Družba.

Međutim, u tom paketu sankcija naglašava se potreba za ravnopravnim uvjetima za sve sudionike na tržištu.

U ovom konkretnom slučaju to znači da bi Mađarska trebala plaćati transport ruske nafte po višim tarifama kako ne bi stekla neopravdanu prednost na tržištu budući da rusku naftu nabavlja po znatnoj povoljnijim cijenama od onih koje plaćaju ostale države članice od drugih dobavljača.

Mađarska i dalje najveći dio nafte dobiva direktno iz Rusije preko naftovoda Družba.

Ove godine je preko Janafa uvezla manje od milion tona nafte. Mađutim, očito je da postoji strah od mogućeg prekida isporuke preko naftovoda Družba koji ide preko Ukrajine i stoga se Mađarska želi osigurati za slučaj nepredviđenih okolnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada