EU upozorila Metu da krši antimonopolske zakone

Komisija je u preliminarnoj reviziji najavila dodatnu istragu i mogla bi izreći kaznu u vrijednosti do 10 posto godišnjeg globalnog prometa tvrtke ako se pronađe dovoljno dokaza o kršenju pravila EU.

"Tvrdnje Evropske komisije su neutemeljene", odgovorio je glasnogovornik Mete Tim Lamb (Reuters)

Evropska komisija je saopćila kako je upozorila Metu, matičnu tvrtku Facebooka, da narušavanjem tržišnog natjecanja internetskog oglašavanja i zloupotrebom svog dominantnog položaja krši evropske antimonopolske zakone.

Komisija je u preliminarnoj reviziji najavila dodatnu istragu te da bi mogla izreći kaznu u vrijednosti do 10 posto godišnjeg globalnog prometa tvrtke ako se pronađe dovoljno dokaza o kršenju pravila EU-a.

“Tvrdnje Evropske komisije su neutemeljene”, odgovorio je glasnogovornik Mete Tim Lamb.

“Nastavit ćemo sarađivati s regulatornim tijelima kako bismo pokazali da su naše inovacije proizvoda usmjerene na potrošače i na natjecanje”, dodao je.

Izvori upoznati s ovom temom prošli su mjesec Reutersu rekli da antimonopolska regulatorna tijela EU-a pripremaju tužbe protiv Mete zbog njene upotrebe podataka o korisnicima i povezivanja usluge oglašavanja s društvenom mrežom.

Zabrinutost poslovanjem Mete

Komisija je izrazila zabrinutost jer Meta nameće “nepoštene tržišne uvjete” konkurentima njenih usluga malih oglasa, Facebook Marketplacea, koji se žele oglašavati na njenim društvenim mrežama –  Facebooku ili Instagramu.

Evropska agencija za provedbu tržišnog natjecanja u junu prošle godine pokrenula je istragu o Facebooku, usredotočivši se na to koristi li ta društvena mreža podatke oglašivača na nepošten način kako bi se natjecala s njima u sektoru online malih oglasa.

Korisnici Facebooka “automatski imaju pristup Facebook Marketplaceu, htjeli to ili ne”, što uzrokuje narušavanje tržišnog natjecanja, stoji u saopćenju Komisije, a prenosi agencija dpa.

Američka kompanija sada ima pravo odgovoriti pisanim putem ili na usmenom saslušanju.

Izvor: Agencije