Britanski kolumnista: Trebali bismo tražiti savjet od Katara umjesto predavanja o prikladnom odijevanju

Uspoređujući SP u Kataru i finale Eura 2020 što ga je organizirala Britanija, gdje su izbili neredi, Charlie Brooks je upitao: ‘Gdje bi radije odveo svoju 10-godišnju kćer?’

Katar je dobio mnogo pohvala za veliki uspjeh u organizaciji Svjetskog prvenstva (Getty Images)

Britanski kolumnista je pohvalio način na koji je Država Katar organizirala Svjetsko prvenstvo 2022. godine, koje je okončano finalnom utakmicom u nedjelju, 18. decembra 2022, kada je reprezentacija Argentine pobijedila Francusku i osvojila naslov svjetskog prvaka. Istaknuo je kako je ovo prvenstvo bilo izuzetno po svim standardima.

Kolumnista Charlie Brooks, u članku objavljenom u britanskom listu The Telegraph, opisao je katarsku organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva kao “briljantnu i pedantnu”, unatoč brojnim medijskim kampanjama koje su prethodile i pratile početak turnira. Naglasio je kako bi na kraju svako trebao pozdraviti napore Katara u organizaciji Mundijala.

Brooks, sociolog, kolumnista i ljubitelj konjičkih sportova u Britaniji, dodao je da se prilikom usporedbe onoga što je Katar učinio u organizaciji Svjetskog prvenstva i britanske organizacije finala Evropskog prvenstva “Euro 2020”, koja je svjedočila neredima “potaknutim drogom”, svako može zapitati: “Gdje bi radije odveo svoju 10-godišnju kćer?”

Rekao je da je jedva čekao povesti svoju kćerku na konjičke utrke Howden, koje su se trebale održati povodom Božića na trkalištu Ascot u Berkshireu, Engleska, “no spriječio nas je mraz i događaj je morao biti odgođen”.

Britanski kolumnista naglašava da je ovo bio dugo očekivani događaj za njega i njegovu kćer. Pripremili su se za oslikavanje lica, jahanje ponija i konjske utrke, rekavši kako je zbog toga njegova kćerka zavoljela da prisustvuje tim utrkama.

‘Sigurna atmosfera i sjajna organizacija’

Spomenuo je da je David Howden, šef carstva osiguranja, imao ideju o održavanju utrke Howden kako bi zabavio svoje klijente iz cijelog svijeta, svojih 4.000 zaposlenika i njihove porodice. Njegov entuzijazam za utrke i ono što Howdenovo službeno partnerstvo s trkalištem Ascot može učiniti za razvoj njegovog poslovanja, potvrda je da su britanske utrke globalni brend koji treba slaviti. To je, također, podsjetnik da su trkališta sigurna i prijateljska mjesta na kojima se može provesti porodični dan, i ne moraju biti samo mjesto za klađenje i piće.

Autor je istaknuo da su drugi sportovi, poput nogometa, uložili velika sredstva u rad s budućim generacijama kako bi stekli popularnost na najširoj razini. Juniorska prvenstva kojima nema kraja te pobjede neobičnim udarcima sa nogometnim zvijezdama stvaraju doživotne obožavatelje ovog sporta.

Brooks je pozvao trkalište Ascot da uči iz nedavnog Svjetskog prvenstva, koje je bilo kritizirano, te nastavio: “Pravo pitanje će biti šta je turnir postigao. Zemlje za koje se nije očekivalo da će procvjetati su procvjetale, a svi koji su prisustvovali prvenstvu u Kataru potvrdili su je da atmosfera bila sigurna i da je sjajno organiziran.”

Na kraju teksta je zaključio: “Možda bismo trebali pitati Katar za savjet kako voditi sportske događaje umjesto da mu držimo predavanja o prihvatljivoj i neprihvatljivoj odjeći?”

Izvor: Agencije