Sirijski Kurdi obustavljaju sve operacije sa koalicijom predvođenom SAD-om

SDF saopćio da obustavlja sve zajedničke operacije snaga sirijskih Kurda i SAD-a protiv ISIL-a zbog turskog bombardovanja na sjeveru Sirije.

Lider SDF-a želi 'jaču' podršku iz Washingtona nakon što je Turska rasporedila vojne snage duž granice sa Sirijom (EPA)

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Aram Hanna rekao je da će sve zajedničke operacije snaga sirijskih Kurda i grupa koju predvode Sjedinjene Američke Države protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) biti obustavljene kao rezultat turskog bombardovanja na sjeveru Sirije.

“Zaustavljene su sve koordinacije i zajedničke protivterorističke operacije protiv ISIL-a sa koalicijom kao i sve zajedničke specijalne operacije koje smo redovno provodili”, rekao je Hanna za Reuters.

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder ranije je rekao novinarima da operacije protiv ISIL-a nisu prestale.

‘Jača podrška iz Washingtona’

Lider SDF-a Mazloum Abdi ranije ove sedmice je rekao za Reuters da želi “jaču” podršku iz Washingtona nakon što je Turska rasporedila vojne snage duž granice sa Sirijom.

“Potrebne su nam jače, čvršće izjave da zaustavimo Tursku. Turska je objavila svoju namjeru. Stavovi drugih zemalja mogu utjecati na odluku Ankare o potencijalnoj invaziji“, rekao je Abdi.

Turska je 20. novembra pokrenula zračne napade na položaje kurdskih boraca i pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Sirije, nakon napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šest, a ranjeno više desetina ljudi a za koji je Ankara okrivila kurdske grupe.

Osim zračne operacije, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

Izvor: Agencije