Unija ograničila cijenu ruske nafte na 60 dolara

Članice Evropske unije dogovorile su ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu s prijedlogom G7.

Bijela kuća je pozdravila vesti da je Evropska unija 'nastupila zajednički' da ograniči cijenu ruske morske nafte (Reuters)

Članice Evropske unije dogovorile su ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu s prijedlogom G7, rekli su evropski diplomati agenciji dpa.

Ograničenje cijene, dogovoreno na nivou ambasadora članica EU-a u Briselu u petak, povezano je s ranijom odlukom zemalja G7 o sankcioniranju ruskog naftnog izvoza, prenosi Hina.

Do dogovora je došlo nakon što je Poljska pristala na dogovor Evropske unije o ograničenju cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, što omogućuje EU da krene dalje s formalnim odobravanjem sporazuma tijekom vikenda, rekao je u petak poljski ambasador pri EU Andrzej Sados.

Sados je rekao da će sporazum biti službeno objavljen u nedjelju, dan prije stupanja na snagu embarga EU-a na naftu.

Ograničenje cijena, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprječavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. decembra.

Mehanizam predviđa plafon od 60 dolara za barel nafte koja se prodaje trećim zemljama, zajedno s embargom EU-a.

“Možemo službeno potvrditi tu odluku”, rekao je Sados.

“EU ostaje jedinstvena i solidarna s Ukrajinom”, objavilo je češko predsjedništvo u tvitu.

Bijala kuća pozdravila zajednički nastup

Bijela kuća je pozdravila vesti da je Evropska unija “nastupila zajednički” po pitanju ograničenja cijene na rusku morsku naftu na 60 dolara po barelu i dodala da će to uticati na limitiranje ruskih prihoda.

“I dalje vjerujemo da će ograničenje cijene pomoći da se limitira sposobnost gospodina Putina da profitira od nafte, što će mu otežati finansiranje njegove ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby, prenio je Reuters.

Ono što je EU-u na raspolaganju u skladu s tim ograničenjem je zabraniti pružanje određenih usluga za ruske isporuke nafte, uključujući osiguranje, finansiranje i tehničku pomoć, ako je nafta prodana iznad cijene od 60 dolara.

Ograničenje izvoza ruske nafte ima za cilj ograničiti prihode Rusije od povećanja cijena energije, a time i mogućnost finansiranja njenog rata protiv Ukrajine.

Ruska proizvodnja nafte bi zbog te odluke početkom iduće godine mogla pasti za 500 do milion barela nafte dnevno, prenosi Reuters dva izvora iz ruske naftne industrije.

Izvor: Agencije