Švedski vrhovni sud blokirao izručenje turskog novinara

Optužbe su djelomice povezane s političkim optužbama i postoji opasnost od progona temeljenih na političkim stajalištima, rekao je sudac Petter Asp.

Novinar Bülent Kenes optužen je za sudjelovanje u pokušaju državnog udara kao simpatizer Fethullaha Gulena (AFP)

Švedski Vrhovni sud je blokirao izručenje turskog novinara kojeg Ankara optužuje da je sudjelovao u pokušaju državnog udara 2016. godine.

Novinar Bülent Kenes (53), optužen je za sudjelovanje u pokušaju državnog udara kao simpatizer turskog imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je iz egzila u Sjedinjenim Američkim Državama orkestrirao puč, a što Gulen negira.

“U ovom slučaju jasno je da postoji nekoliko zapreka izručenju”, objavio je švedski Vrhovni sud, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Optužbe su djelomice povezane s političkim optužbama i postoji opasnost od progona temeljenih na političkim stajalištima progonjene osobe i “stoga neće biti izručen”, izjavio je sudac Petter Asp.

‘Ja sam novinar, ne terorist’

Finska i Švedska zatražile su prijem u punopravno članstvo NATO-a nakon ruske invazije na Ukrajinu, a tu kandidaturu treba odobriti svih 30 članica Saveza, među njima i Turska koja je svoje zeleno svjetlo uvjetovala nizom zahtjeva.

Ankara zahtijeva od Švedske i Finske bolju saradnju u izručenju turskih državljana koji su dobili azil i koje Ankara smatra teroristima.

Kenes, nekadašnji urednik dnevnika na engleskom jeziku Today's Zaman, izrazio je “zadovoljstvo” odlukom i optužio “režim turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana” da “fabricira optužbe”, piše agencija AFP.

“Ja sam novinar, ne terorist”, rekao je Kenes, no uvjeren je da će turski režim pokušavati na sve moguće načine “zagorčati mu život”.

Prijetnje blokadom ulaska u NATO

Ankara, Stockholm i Helsinki potpisali su memorandum na samitu NATO-a u junu, no Erdogan je iznova zaprijetio blokadom ratifikacije koja je neophodna za prijem u NATO.

Švedski premijer Ulf Kristersson posjetio je Tursku kako bi uvjerio Erdogana da ukine blokadu, koji je tada među desecima zahtjeva za izručenje izrijekom naveo ime novinara Kenesa kojega optužuje da je “terorist”.

Izručenja “kurdskih militanata” ili osoba koji su protivnici Erdoganovog režima i dobili su azil u Švedskoj osjetljivo je pitanje između Ankara i Stockholma.

Švedska vlada ističe da je pravosuđe nezavisno i ono ima zadnju riječ pri odluci o izručenju.

Izvor: Agencije