Spielberg žali zbog posljedica njegova filma ‘Ralje’ iz 1975.

Naučnici su osudili film Ralje koji je postigao ogroman uspjeh u kinodvoranama i strašio generacije kupača.

Prema studiji objavljenoj 2021. u časopisu Nature, svjetska populacija ajkula smanjila se za 71 posto od 70-ih godina zbog pretjeranog izlova (EPA)

Američki režiser Steven Spielberg “istinski žali” što je populacija ajkula “desetkovana” nakon uspjeha njegova filma Ralje iz 1975, povjerio je u intervjuu za emisiju BBC-ja.

Film je priča o velikoj bijeloj ajkuli koji napada kupače u ljetovalištu na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina.

Lokalni policijski zapovjednik počinje lov na ajkulu uz pomoć morskog biologa i lovca na ajkule.

“Istinski žalim što je populacija ajkula desetkovana zbog knjige i filma. Istinski, istinski žalim”, povjerio je režiser BBC-ju.

Spielberg je sudjelovao u radijskoj emisiji Desert Island Discs (Nosači zvuka za pusti otok) u kojem gosti otkrivaju koju bi muziku, knjigu ili neki luksuzni predmet ponijeli na pusti otok.

Upitan kako bi se osjećao da se zatekne na pustom otoku opkoljenom ajkulama, Spielberg je odgovorio: “Toga se najviše bojim. Ali ne bojim se da bi me pojela ajkula, već se bojim da mi ajkule zamjeraju ludilo sportskih ribolovaca koje se razvilo nakon premijere filma 1975.”

Izlov ajkula

Prema studiji objavljenoj 2021. u časopisu Nature, svjetska populacija ajkula smanjila se za 71 posto od 70-ih godina zbog pretjeranog izlova.

Shark Conservation Fund tvrdi da danas u svijetu izumiranje prijeti 36 posto od 1.250 vrsta ajkula i raža.

Naučnici su osudili film Ralje koji je postigao ogroman uspjeh u kinodvoranama i strašio generacije kupača.

Steven Spielberg, slavan i po drugim svojim filmskim ostvarenjima kao što su ET, Indiana Jones, Jurassic Park, u toj je emisiji govorio o svojem djelomice  autobiografskom filmu The Fabelmans.

Priča je to o njegovu djetinjstvu i prvim koracima u filmu u poslijeratnoj Americi. Opisao je to kao “terapiju vrijednu 40 miliona dolara”.

Izvor: Agencije