Rusija i Kina će održati pomorske vježbe

Rusija i Kina održat će zajedničke pomorske vježbe od 21. do 27. decembra, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Zajedničke pomorske vježbe, koje se održavaju svake godine od 2012, uključivat će raketno i artiljerijsko gađanje u Istočnom kineskom moru (Reuters)

Rusija i Kina održat će zajedničke pomorske vježbe od 21. do 27. decembra, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane u ponedjeljak.

Zajedničke pomorske vježbe, koje se održavaju svake godine od 2012, uključivat će raketno i artiljerijsko gađanje u Istočnom kineskom moru, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

“Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske saradnje Rusije i Kine te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji”, dodaje se.

Jačanje veza

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru, Moskva nastoji ojačati svoje političke, sigurnosne i ekonomske veze s Pekingom i vidi kineskog čelnika Xi Jinpinga ključnim saveznikom u protuzapadnom savezu.

Dvije zemlje potpisale su strateško partnerstvo “bez ograničenja” samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula najveću kopnenu invaziju u Evropi od Drugog svjetskog rata. No Peking je izrazio zabrinutost zbog postupaka Rusije u Ukrajini.

Rusija je objavila da će u vježbama sudjelovati njezina četiri plovila, uključujući raketnu krstaricu Varjag. Sudjelovat će šest kineskih plovila, zajedno sa avionima i helikopterima s obje strane.

Ruski brodovi isplovili su u ponedjeljak iz dalekoistočne luke Vladivostok kako bi sudjelovali u vježbama koje počinju u srijedu i trajat će sedmicu dana.

Izvor: Al Jazeera