Preporučena optužnica protiv Trumpa: Pobuna i opstrukcija

Zatraženo je od Ministarstva pravosuđa da podigne optužnicu protiv Trumpa za ometanje službene procedure u Kongresu, za zavjeru radi prijevare, za davanje lažnih izjava i za pomaganje ili iniciranje pobune.

Trump može biti optužen i za izdaju. Uglavnom cijeli process znatno umanjuje njegove izglede da izađe na predsjedničke izbore 2024.godine (Reuters)

Kongresni Odbor za istrago o nasilnom upadu u zgradu Kongresa 6. siječnja 2021. godine jednoglasno je preporučio podizanje optužnice protiv bivšeg predsjednika Trumpa za pobunu i opstrukcju zbog njegove uloge u zbivanjima tog dana.

Preporuka, zapravo zahtijev, nije obvezujući, ali zatraženo je od Ministarstva pravosuđa da podigne optužnicu protiv Donalda Trumpa za ometanje službene procedure u Kongresu, za zavjeru radi prijevare, te za davanje lažnih izjava te za pomaganje ili iniciranje pobune.

Sada je na potezu Ministarstvo pravosuđa koje je ranije odredilo Jacka Smitha za posebnog tužitelja u ovom slučaju. Trump može biti optužen i za izdaju. Uglavnom cijeli process znatno umanjuje njegove izglede da izađe na predsjedničke izbore 2024.godine.

Izvješće predstavlja vrhunac 18-mjesečne kongresne istrage koja je uključivala više od 100 sudskih poziva, intervjue s više od 1.200 svjedoka i prikupljanje stotina tisuća dokumenata.

Transkripti tih izjava i dobrovoljnih razgovora, kao i drugi pisani i video dokazi, također će biti podijeljeni s javnošću u srijedu.

Širenje sumnje u Bidenovu pobjedu

Svjedoci, većina republikanci, posvjedočili su panelu da su Trump i njegov najuži krug žestoko radili na širenju sumnji u legitimnu izbornu pobjedu Joea Bidena, da su pokrenuli višestruku kampanju za pritisak na državne službenike, više dužnosnike Ministarstva pravosuđa i potpredsjednika Mikea Pencea da pomognu u poništavanju izbora, da je Trump uputio gomilu svojih ljutitih pristaša da marširaju na Capitol Hill kako bi spriječili zakonodavce u potvrđivanju rezultata izbora i odbio je opozvati svoje pristaše koji su brutalno napali policajce i upali u zgradu Kongresa.

Tijekom jednog od ljetnih saslušanja panela, bivša pomoćnica Bijele kuće Cassidy Hutchinson posvjedočila je da je Trump bio obaviješten da su neki od njegovih pristaša bili naoružani kad je tog dana usmjerio bijesnu gomilu prema zgradi Kongresa.

Trump se nedavno oglasio na Truth Socialu i kritizirao istražitelje od 6. siječnja kao “korumpirane kukavice koje mrze ovu zemlju.” Inače, mogće je podizanje optužnica i protiv nekoliko najbližih Trumpovih suradnika iz adminsitracije.

Poput prethodnih izvješća o ubojstvu Johna F. Kennedya i terorističkom napadu 11. rujna, izvješće od 6. siječnja bit će poslano brojnim izdavačima knjiga i očekuje se da će odmah postati bestseller, a sve će biti objavljeno i u digitalnom obliku.

Izvor: Al Jazeera