Premijer se izvinio za ulogu Nizozemske u trgovini robljem

Ropstvo je u Surinamu i drugim teritorijama koje je držala Nizozemska ukinuto 1873. godine.

Mark Rutte: Izvinjavam se za djelovanje nizozemske države u prošlosti (EPA)

Nizozemski premijer Mark Rutte izvinio se u ime svoje vlade za historijsku ulogu Nizozemske u ropstvu i trgovini robljem, uprkos pozivima da odloži dugo očekivanu izjavu.

„Danas se izvinjavam u ime vlade, za djelovanje nizozemske države u prošlosti“, rekao je Rutte u dugo očekivanom govoru o ropstvu u Nacionalnom arhivu u Haagu. Govor je s tišinom dočekala pozvana publika, piše AP a prenosi Beta.

Rutte se izvinio u ponedjeljak iako su neke grupe aktivista pozivale da čeka do 1. jula iduće godine i godišnjice ukidanja ropstva u zemlji.

“Znamo da nema dobrog trenutka za sve, nema pravih riječi za sve, nema pravog mjesta za sve”, rekao je Rutte.

On je rekao da će vlada uspostaviti fond za inicijative koje će pomoći da se zemlja izbori sa nasljeđem ropstva u Nizozemskoj i njenim bivšim kolonijama.

Ropstvo je zvanično ukinuto u Surinamu i drugim teritorijama koje je držala Nizozemska 1. jula 1863. godine, ali je zaista prekinuto tek 1873. godine, poslije perioda “tranzicije” od deset godina.

Zločin protiv čovječnosti

Nizozemska vlada ranije je izrazila duboko žaljenje zbog historijske uloge zemlje u ropstvu ali nije dala zvanično izvinjenje. Rutte je ranije rekao da bi takva izjava mogla polarizirati društvo, ali sada većina u parlamentu podržava izvinjenje.

Premijerov govor je odgovor na izvještaj koji je prošle godine objavio vladin savjetodavni odbor. Preporuke odbora uključivale su izvinjenje vlade i priznanje da trgovina robljem i ropstvo od 17. stoljeću do njihovog ukidanja, koje se dogodilo direktno ili indirektno pod nizozemskom upravom, predstavljaju zločin protiv čovječnosti.

Vlada je navela ranije da će 2023. godina biti godina sjećanja na ropstvo kada će zemlja razmišljati o svojoj bolnoj historiji, i o tome kako ta historija igra negativnu ulogu u životima mnogih danas.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada