Pjongjang potvrdio ‘važno’ testiranje špijunskog satelita

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je da je zemlja provela ‘važnu, završnu fazu’ testa za razvoj špijunskog satelita, koji nastoji dovršiti do aprila 2023. godine.

Nacionalna uprava za svemirski razvoj provela je test na sjeverozapadu zemlje kako bi ispitala svoje sposobnosti satelitskog snimanja, prenosa podataka i sistema kontrole na zemlji (Reuters)

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je u ponedjeljak da je zemlja u nedjelju provela “važnu, završnu fazu” testa za razvoj špijunskog satelita, koji nastoji dovršiti do aprila 2023.

Izvještaj je objavljen dan nakon što su vojske Južne Koreje i Japana izvijestila o sjevernokorejskom lansiranju dviju balističkih raketa srednjeg dometa, prenosi Hina.

Nacionalna uprava za svemirski razvoj (NADA) provela je test na sjeverozapadu zemlje kako bi ispitala svoje sposobnosti satelitskog snimanja, prenosa podataka i sistema kontrole na zemlji, navodi KCNA.

“Potvrdili smo važne tehničke pokazatelje kao što je tehnologija rada kamere u svemirskom okruženju, sposobnost obrade podataka i prenosa komunikacijskih uređaja, tačnost praćenja i kontrole zemaljskog kontrolnog sistema”, rekao je glasnogovornik NADA-e za KCNA.

Raketna testiranja

Glasnogovornik je kazao da će testiranje izviđačkog satelita biti dovršeno do aprila.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela raketna testiranja bez presedana, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja može dosegnuti kopno SAD-a, prkoseći međunarodnim sankcijama.

Pjongjang je testirao satelitske sisteme tokom nekoliko lansiranja raketa, a vođa Kim Jong-un rekao je da se radi na razvijanju špijunskog satelita namijenjenog pružanju informacija u stvarnom vremenu o vojnim akcijama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Južnokorejski predsjednički ured oštro je osudio najnovije lansiranje Sjeverne Koreje, rekavši da će njene kontinuirane provokacije i nuklearni i raketni razvoj samo ugroziti njezin režim.

Izvor: Al Jazeera