Palestinski profesor: Arapska historija fokusirana je na elite, a ne na marginalizirane klase

Historijski arapski narativ je potrebno osloboditi od ideje historije poraza koju žive Arapi, kaže palestinski profesor i historičar Abdel Razzaq Tikriti.

Abdel Razzaq Tikriti: Postoji snažna tendencija otimanja ili zamagljivanja historije u proteklih četrdeset ili pedeset godina (Al Jazeera)

Palestinski profesor i historičar Abdel Razzaq Tikriti, koji je gostovao u emisiji Intervju Al Jazeere Arabic, izrazio je žaljenje zbog toga što se arapski pisci historije fokusiraju na elite, a ne na uloge koje su u društvu imali narod ili marginalizirane grupe.

Kazao je kako je potrebno historijski arapski narativ osloboditi od ideje historije poraza koju žive Arapi, istakavši da svi oslobodilački pokreti u svijetu historiju u razdobljima poraza pišu drugačije nego u razdobljima pobjede.

Tikriti se fokusirao na pitanje preispitivanja historije za koju se pretpostavlja da je oteta ili izgubljena, rekavši da je jedna od najvećih katastrofa metafizičko bavljenje arapskom historijom. Postoje velike teorije zavjere, dok je za faktore koji se događaju u regiji zaslužna strana sila koja manipulira njima kako želi, što dovodi do nazadovanja u umu, mišljenju i praksi, te ometa promjene, kazao je.

Dodao je da postoji snažna tendencija otimanja ili zamagljivanja historije u proteklih četrdeset ili pedeset godina, ukazavši na veliki problem nakon formiranja moderne države u arapskoj regiji, gdje postoji birokratija sposobna da zamućuje historiju. Također, pobijedile su i imperije koje su kontrolirale regiju i tako nametnule dominantni narativ.

Gost emisije Intervju skrenuo je pažnju i na veliku borbu oko ideje povezanosti regije s imperijalnim silama, koja traje sve do sada.

Ustanak u Dhofaru

S druge strane, profesor i historičar naglašava kako je zavolio historiju i počeo je proučavati još u petoj godini života, posebno romane koji imaju historijsku dimenziju, tačnije ruske romane. Ističe kako je izbjegavao pisati o Palestini i Jordanu jer nosi brigu za Palestinu.

Govorio je i o svojoj tezi na osnovu koje je dobio zvanje doktora nauka pod nazivom: Dhofar: Monsunska revolucija, u kojoj iznosi hronologiju dešavanja u poznatom ustanku u Dhofaru u Sultanatu Oman.

Naglašava da je ustanak u Dhofaru odabrao upravo zbog toga što je to sukus arapskih revolucionarnih iskustava u tom razdoblju. Ističe da ustanak u Dhofaru, o kojem je pisao, koristi ideje koje su sažetak najboljih ideja razvijenih u društvima koja su se suočila s industrijskom revolucijom.

Važno je napomenuti da je Tikriti, koji je rođen 1981. u jordanskom glavnom gradu, Ammanu, u porodici koja potječe iz Haife u okupiranoj Palestini, predavač na brojnim velikim univerzitetima u Americi i Evropi, a da je njegova doktorska disertacija Dhofar: Monsunska revolucija osvojila nekoliko značajnih naučnih i akademskih nagrada.

Takritijevo ime se posebno istaklo na polju anticionističke političke borbe na Zapadu, a postao je i jedan od akademskih teoretičara i političkih aktivista u kampanji bojkota izraelske robe. Također, predsjedava Upravnim odborom Centra Masarata za politička istraživanja i strateške studije.

Izvor: Al Jazeera