Mornarica Šri Lanke spasila 104 pripadnika Rohinja u svojim vodama

Mornarica Šri Lanke spasila je 104 pripadnika Rohinja muslimanske manjine u Mijanmaru koji su bili u pokvarenom ribarskom brodu u blizini sjeverne obale tog otoku u Indijskom okeanu.

Mnogi pripadnici Rohinja riskiraju svoje živote svake godine u nesigurnim brodovima pokušavajući da stignu do zemalja jugoistočne Azije (Reuters)

Mornarica Šri Lanke spasila je 104 pripadnika Rohinja muslimanske manjine u Mijanmaru koji su bili u pokvarenom ribarskom brodu u blizini sjeverne obale tog otoku u Indijskom okeanu, saopštio je u ponedjeljak glasnogovornik mornarice.

Glasnogovornik mornarice, kapetan Gayan Wickramasuriya rekao je da je mornarica Šri Lanke prvi put primijetila plovilo kada se nalazilo na 3,5 nautičkih milja od obale i pokrenula je operaciju potrage i spašavanja da bi se brod na kraju sinoć odvukao u luku na sjeveru zemlje, prenosi Tanjug.

“Ljudi su predani policiji”, rekao je Wickramasuriya za Reuters i dodao da će ih policija izvesti pred sudiju za prekršaje koji će odlučiti o sljedećem koraku.

U saopštenju mornarice navodi se da su 104 državljanina Mijanmara pronađena na malom ribarskom brodu za koji se sumnja da je iz Mijanmara i da je išao ka Indoneziji kada mu se pokvario motor na uzburkanom moru.

Bijeg iz Mijanmara

Kako je rekao glasnogovornik Wickramasuriya, među spašenima su 39 žena i 23 maloljetnika, a 80-godišnji muškarac, jedna majka i njeno dvoje djece primljeni su u bolnicu zbog lakših tegoba.

Mnogi pripadnici Rohinja riskiraju svoje živote svake godine u nesigurnim brodovima pokušavajući da stignu do zemalja jugoistočne Azije, poput Malezije i Indonezije, a njihov broj je porastao nakon pogoršanja uvjeta u kampovima i prošlogodišnjeg vojnog udara u Mijanmaru, navodi Reuters.

Više od 730.000 muslimana Rohinja pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon vojnog udara u Mijanmaru za koji su svjedoci rekli da je uključivao masovna ubistva i silovanja, dok su grupe za ljudska prava i mediji dokumentirali ubistva civila i paljenje sela, podsjeća britanska agencija.

Vlasti Mijanmara saopštile su da se borile protiv pobune i negirale da su vršile sistematske zločine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada