Moldavija tvrdi da Rusija planira invaziju na njenu teritoriju početkom 2023.

Moskva želi osigurati kopneni koridor kroz Ukrajinu do otcijepljene moldavske regije Transnistria, rekao je šef moldavske obavještajne službe.

Šef moldavske obavještajne službe rekao je da postoji "vrlo visok" rizik od nove ruske ofenzive prema istoku njegove zemlje iduće godine (AP)

Šef moldavske obavještajne službe rekao je da postoji “vrlo visok” rizik od nove ruske ofenzive prema istoku njegove zemlje iduće godine, te da Moskva i dalje ima za cilj osigurati kopneni koridor kroz Ukrajinu do otcijepljene moldavske regije Transnistria.

Komentari Alexandrua Musteate, šefa Službe za informacije i sigurnost, uslijedili su nakon nedavne poruke iz Ukrajine, kada su najviši vojni generali upozorili na prijetnju velike ruske ofenzive početkom sljedeće godine.

Nekoliko scenarija

“Pitanje nije hoće li Ruska Federacija poduzeti novi prodor prema teritoriji Moldavije, već kada će to učiniti”, rekao je Musteata televizijskom kanalu TVR-Moldova.

Rekao je da njegova agencija vjeruje da Rusija razmatra nekoliko scenarija kako doći do Moldavije i da je moguće da će ofenziva biti pokrenuta u januaru ili februaru , ili kasnije u martu ili aprilu.

Izvor: Al Jazeera