Za meksičke novinare 2022. najsmrtonosnija u historiji

Ove godine u Meksiku ubijeno je 15 novinara i medijskih radnika, najviše u posljednjih 30 godina.

Meksički komitet za zaštitu novinara saopćio je da je Meksiko ove godine jedina država s više ubijenih novinara nego Ukrajina (Reuters)

Ove godine u Meksiku ubijeno je 15 novinara i medijskih radnika, najviše u posljednjih 30 godina, a neposrednu opasnost potvrdio je i najnoviji napad na jednog od najistaknutijih novinara u zemlji.

Dvojica naoružanih napadača na motorima pucali su u oklopno vozilo radio i televizijskog novinara Cira Gomeza Leyve 200 metara od njegove kuće u četvrtak navečer.

Novinar je opisao napad i objavio fotografije svog vozila na društvenim mrežama, prenosi Beta.

Meksički novinari solidarno su se udružili i otvoreno izražavaju nezadovoljstvo nakon svakog ubistva i suprotstavljaju se državnom narativu da žrtve nisu pravi novinari ili da su korumpirani.

Ipak, broj ubistava, 15 koliko ih je izbrojala američka agencija AP, nastavlja rasti.

Ove godine među ubijenim je bilo mnogo izvještača iz malih gradova koji su vodili vlastite medijske kuće, dok su neki freelanceri bili žrtve ubistava u velikim gradovima poput Tijuane.

‘Reporteri pogađaju živac’

Meksički komitet za zaštitu novinara saopćio je da je Meksiko ove godine jedina država s više ubijenih novinara nego Ukrajina.

“Počeli smo prikupljati podatke o ubistvima novinara 1992. godine i ovo je njihov najveći broj u jednoj godini i najsmrtonosniji period na vlasti jednog meksičkog predsjednika”, navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador i tokom kampanje i za vrijeme mandata uspješno politizirao novinarstvo u Meksiku više nego ikada ranije.

Autorica knjige U vučjim ustima: Ubistvo, zataškavanje i prava cijena ućutkivanja štampe” Catherice Corcoran Korkoran rekla je da je drugi razlog visokog broja ubistava taj što iza mnogih stoje vladini zvaničnici.

Drugi faktor je što je meksička štampa postala nezavisnija i agresivnija, kazala je i dodala da “reporteri stvarno pogađaju živac i to je ono što ih vodi u smrt”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada