Katar ponovo poriče uključenost u korupcijski skandal u EU

Odluka da se uvedu diskriminatorna ograničenja negativno će utjecati na regionalnu i globalnu sigurnosnu saradnju, rekao je katarski diplomata.

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Evropskim parlamentom za korupciju (AFP)

Katar je u nedjelju ponovo poricao bilo kakvu uključenost u korupcijski skandal povezan s osobama iz Evropskog parlamenta koji istražuju belgijske vlasti.

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s EP-om zbog sumnje da ih je Katar, domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, podmitio novcem i poklonima kako bi utjecao na proces donošenja odluka.

Katar je ranije poricao bilo kakve nezakonite radnje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Diplomata katarskog predstavništva pri Evropskoj uniji u izjavi objavljenoj u nedjelju rekao je da su “predrasude” i “netačni podaci koji su iscurili tokom istrage”, umjesto da se pričekaju zaključci”, utjecali na odluku EP-a u četvrtak da usvoji rezoluciju o obustavi rada na svim zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar i o zabrani pristupa katarskim predstavnicima.

Rezolucija traži obustavu rada posebno u pogledu liberalizacije viznog režima, planiranih posjeta i evropsko-katarskog sporazuma o aviprevozu, sve dok se optužbe ne potvrde ili odbace.

“Odluka da se uvede tako diskriminatorno ograničenje … negativno će utjecati na regionalnu i globalnu sigurnosnu saradnju, kao i na pregovore o globalnom energetskom siromaštvu i sigurnosti, koji su u toku”, rekao je diplomata.

Katar je jedan od glavnih proizvođača prirodnog tečnog plina (LNG), uz SAD i Australiju.

‘Duboko razočarenje’ Katara

Od ruske agresije na Ukrajinu upravo su se Kataru najčešće obraćale evropske zemlje u potrazi za alternativnim dobavljačem plina

Katar je bio “ekskluzivno kritiziran i napadan” u istrazi i duboko je razočaran što belgijska vlada nije “uložila napore da u saradnji s našom vladom ustanovi činjenice”, piše u izjavi.

Glasnogovornik belgijskog Ministarstva pravosuđa nije odmah komentirao slučaj.

Ministarstvo pravosuđa je u srijedu objavilo da njihova obavještajna služba više od godinu blisko sarađuje s drugim evropskim zemljama kako bi razotkrila korupcijski skandal.

Katar je istakao “čvrste” veze s nekim zemljama EU-a i “zahvalnost onima” koje su ostale angažirane uprkos valu napada.

S druge strane, belgijska vlada pokazala je nedostatak saradnje prema partneru koji je “blizak” i “velik dobavljač” LNG-a, navodi se.

Izvor: Agencije