Izrael deportirao palestinsko-francuskog aktivistu

Salah Hammouri (37), dugogodišnji stanovnik Jerusalema, sproveden je do aerodroma, gdje se ukrcao na let za Francusku.

Izrael je od 7. marta do 1. decembra Salaha Hammourija držao u pritvoru, bez iznošenja optužbe (AFP)

Francusko-palestinski borac za ljudska prava Salah Hammouri deportiran je u nedjelju u Francusku, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela, optužujući ga za sigurnosne prekršaje.

Hammouri (37), dugogodišnji stanovnik Jerusalema, sproveden je do aerodroma, gdje se ukrcao na let za Francusku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Gdje god Palestinac ide, on sa sobom nosi ove principe i cilj svog naroda: svoju domovinu nosi sa sobom gdje god da je“, naveo je on u saopćenju.

Izrael je oduzeo Hammouriju pravo boravišta 1. decembra, pod optužbom da je bio aktivan u Narodnom frontu za oslobođenje Palestine, a koji Izrael klasificira kao terorističku grupu.

“Organizirao je, inspirirao i planirao da sam i za organizaciju izvrši terorističke napade“, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela.

Majdalani: Nezakonita deportacija

Izrael ga je ranije osudio za pokušaj ubistva sefardskog rabina Ovadije Yossefa, osnivača ultra-ortodoksne partije Shas.

Hammourijeve pristalice smatraju da deportacija predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Član Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Ahmed Majdalani nazvao je deportaciju nezakonitom.

“Nije počinio nikakav zločin da bi bio deportiran iz svoje domovine i protjeran u drugu zemlju, gdje je boravio kratko vrijeme, čak iako ima francusko državljanstvo“, rekao je Majdalani za Reuters.

Izrael je od 7. marta do 1. decembra Hammourija držao u pritvoru, bez iznošenja optužbe.

Hammouri je bio jedan od 1.027 zatvorenika koje je Izrael oslobodio 2011. godine, u zamjenu za vojnika Gilada Shalita, kojeg je Hamas držao u zatočeništvu u Pojasu Gaze više od pet godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada