Evropska unija postigla dogovor o tržištu ugljika

U pitanju je bila sposobnost Evropske unije da doprinese globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i ostvari cilj smanjivanja emisije stakleničkih plinova.

Unija će morati reformirati tržište ugljikom i brže smanjiti emisiju (Reuters)

Pregovarači Evropske unije postigli su rano u nedjelju dogovor o reviziji njenog tržišta ugljika, glavnog instrumenta EU-a za borbu protiv klimatskih promjena, saopćili su češko Predsjedništvo i Evropsko vijeće.

“Dogovor će nam omogućiti da ispunimo klimatske ciljeve unutar glavnih sektora ekonomije, osiguravajući pritom da najranjiviji građani i mikropoduzetnici dobiju podršku u klimatskoj tranziciji”, kazao je češki ministar okoliša Marian Jurecka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Reforme tržišta ugljikom

U pitanju je bila sposobnost EU-a da doprinese globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i ostvari svoj cilj smanjivanja emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990. godine.

Kako bi se ostvario taj cilj, Unija će morati reformirati tržište ugljikom i brže smanjiti emisiju, što čini zahtijevajući od približno 10.000 elektrana i tvornica da kupe dozvole za ugljen-dioksid.

Dogovor još moraju službeno prihvatiti Evropski parlament i Evropsko vijeće.

Izvor: Agencije