WHO: Klimatske promjene podstiču koleru širom svijeta

Ne samo da bilježimo više epidemija, već su one i veće i smrtonosnije od onih koje smo vidjeli proteklih godina, kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Zvaničnik WHO-a je rekao da je kolera očigledno bolest siromaštva i ranjivosti (Reuters)

Klimatske promjene dovele su do značajno većih i smrtonosnijih epidemija kolere prijavljenih u 30 zemalja ove godine, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je naveo da prati epidemije kolere u 30 zemalja Afrike, kao i porast bolesti na Haitiju, prenosi Anadolija.

Istraživači su procijenili da svake godine u svijetu ima od 1,3 do četiri miliona slučajeva kolere, sa 21.000 do 143.000 smrtnih slučajeva, prema podacima WHO-a.

“Situacija je bez presedana, jer ne samo da bilježimo više epidemija, već su ove epidemije veće i smrtonosnije od onih koje smo vidjeli proteklih godina”, rekao je Philippe Barboza, koji vodi WHO tim za koleru i epidemijske dijareje.

Ljekari bez granica saopćili su da je ove godine došlo do pojave kolere u izbjegličkim kampovima u Libanu, Somaliji i Nigeriji.

Kolera je akutna infekcija koju uzrokuje Vibrio cholerae i koja zahvata cijelo tanko crijevo, a karakterizira je profuzni vodenasti proljev, povraćanje, grčevi u mišićima, dehidracija, oligurija i kolaps.

“Ono što je novo od početka godine i kraja prošle godine je vrlo vidljiv utjecaj klimatskih promjena”, kazao je Barboza.

‘Najkrhkiji dio stanovništva je najugroženiji’

Većina ovih većih epidemija i činjenica je da se one istovremeno javljaju, što situaciju čini mnogo složenijom, direktan je utjecaj povećanja nepovoljnih klimatskih problema.

Značajne poplave, monsuni bez presedana i niz ciklona i dalje su podstaknuti klimatskim promjenama na Rogu Afrike, Sahelu i drugim dijelovima svijeta.

“I, nažalost, stvari se neće brzo promijeniti”, kazao je Barboza.

Zvaničnik WHO-a je rekao da je kolera očigledno bolest siromaštva i ranjivosti.

“To je najkrhkiji dio stanovništva u bilo kojoj zemlji koji je najugroženiji, i to iz jednostavnog razloga: to je samo zato što nemaju pristup sigurnoj vodi i osnovnim sanitarnim uslovima”, dodao je Barboza.

Liječenje kolere uključuje oralnu rehidraciju za većinu pacijenata i intravensku rehidraciju za teže slučajeve.

Izvor: Agencije