State Department osnovao ‘Kinesku kuću’ za politiku prema Pekingu

Američki državni sekretar otvorio je Ured za koordinaciju prema Kini, naglasivši da će on sigurati da je SAD u stanju ‘odgovorno upravljati’ suparništvom s Kinom.

'Kineska kuća' zamijenit će "China desk" State Departmenta, ali će je i dalje nadgledati Rick Waters (EPA)

State Department pokrenuo je svoju dugo planiranu unutrašnju jedinicu “Kineska kuća” (“China House”), koja će pomagati u proširivanju i izoštravanju politike SAD-a prema najvećem geopolitičkom rivalu.

Američki državni sekretar Antony Blinken u maju je najavio osnivanje “Kineske kuće”, istaknuvši da će ona biti integrirani tim koji će koordinirati i provoditi američku politiku u brojnim područjima i regijama.

“Razmjer i obujam izazova koji predstavlja Narodna Republika Kina testirat će američku diplomatiju kao ništa do sada”, kazao je Blinken tada.

Stručnjaci iz raznih odjela

Službeno je u petak otvorio jedinicu formalnog naziva Ured za koordinaciju prema Kini (Office of China Coordination), naglasivši da će ta jedinica osigurati da je SAD u stanju “odgovorno upravljati” suparništvom s Kinom, saopćio je State Department.

U sklopu “Kineske kuće”, stručnjaci za Kinu iz raznih odjela State Departmenta koordinirat će rad “svakog regionalnog odjela i stručnjaka za međunarodnu sigurnost, ekonomiju, tehnologiju, multilateralnu diplomatiju i strateške komunikacije”, kazao je Blinken.

“Kineska kuća” zamijenit će “China desk” State Departmenta, ali će je i dalje nadgledati Rick Waters, zamjenik podsekretara za Kinu, Tajvan i Mongoliju pri Odjelu za istočnu Aziju i pacifičke poslove.

Izvor: Agencije