Japan najavio zaokret, planira masovnu mobilizaciju

Japan, koji je nakon Drugog svjetskog rata usvojio pacifističku sigurnosnu doktrinu pod pritiskom SAD-a, planira udvostručiti vojni budžet zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje.

Japan današnje sigurnosno okruženje smatra 'najozbiljnijim i najkompliciranijim' od Drugog svjetskog rata (EPA)

Japan je najavio historijsku promjenu u sigurnosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog budžeta zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji.

Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu Vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD.

Odbrambeni budžet će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine.

Japan današnje sigurnosno okruženje smatra “najozbiljnijim i najkompliciranijim“ od Drugog svjetskog rata.

Kineska vojna prisutnost u regiji predstavlja “najveći strateški izazov” svih vremena, piše u dokumentu, što odgovara i riječima savezničkog SAD-a.

‘Garanta sigurnosti u Indo-Pacifiku’

Japan strahuje da bi Kina jednog dana mogla napasti Tajvan, kao što je Rusija napala Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Službeni Tokio brine i zbog prisutnosti kineskih plovila u blizini arhipelaga Senkaku u Istočnom kineskom moru.

Japan kontrolira to otočje, ali i Kina i Tajvan tvrde da imaju pravo na njega.

Kishida je, “dajući jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao garanta sigurnosti u Indo-Pacifiku”, pokrenuo “novu eru u odbrani demokratije“, napisao je američki ambasador Rahm Emanuel.

Uprkos tome, Japan je poručio da se želi držati politike “isključivo usmjerene na samoodbranu”, ističući da ne želi postati vojna sila.

Tokio je objavio i plan povratka nuklearnoj energiji, postepeno napuštanoj nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, zbog rasta cijene energenata.

Vraćanje na nuklearnu energiju

Potresima sklon Japan ranije nije imao planove gradnje novih reaktora, ali sada namjerava zamijeniti one koji su izašli iz pogona i produžiti životni vijek drugima, saopćilo je Ministarstvo industrije.

Zaokret u energetskoj politici događa se nakon što je premijer Kishida u augustu najavio da će Japan razmotriti razvoj reaktora sljedeće generacije.

Tada je Ministarstvu industrije naložio da do kraja godine donese plan proširenja upotrebe nuklearne energije.

O daljnjim detaljima raspravljat će se u parlamentu sljedeće godine, rekao je dužnosnik Ministarstva industrije.

U finansijskoj godini, zaključno s martom 2021. godine, nuklearna energija činila je 3,9 posto japanske električne energije, a cilj Vlade je do 2030. godine povećati taj udio na 22 posto.

Izvor: Agencije