Iran: Postignut rekordno visok nivo obogaćenja uranija

Kapacitet za obogaćivanje uranija u Islamskoj Republici sada je dvostruko veći od ukupnog kapaciteta koji je postojao na početku, kaže iranski zvaničnik.

Stepen obogaćivanja uranija je nezabilježen do sada (EPA - Ilustracija)

Iranska nuklearna industrija povećala je stepen obogaćivanja uranija na rekordno visok nivo, nezabilježen do sada, izjavio je u subotu šef Iranske agencije za atomsku energiju (AEOI) Mohammad Eslami.

Za iransku novinsku agenciju Tasnim rekao je da je kapacitet za obogaćivanje uranija u Iranu sada dvostruko veći od ukupnog kapaciteta koji je postojao na početku razvoja iranske nuklearne industrije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Eslami je ranije ove sedmice najavio dolazak predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), zaduženih za nadzor iranske nuklearne industrije.

Prepreka za postizanje napretka

Tom prilikom izrazio je nadu da će posjeta misije IAEA-a Teheranu pomoći u rješavanju “postojećih problema”, prenosi Reuters.

Problem obogaćivanja uranija predstavlja prepreku za postizanje napretka u širim razgovorima o reaktivaciji Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, potpisanog između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije