Zašto Washington žuri da snabdije Ukrajinu sistemom Patriot?

Washington je oduvijek oklijevao poduzeti ovakav korak, pozivajući se na obavezu unutar NATO-a da se sistem Patriot ograniči samo na države članice Alijanse.

Washington je u procesu finaliziranja planova za isporuku raketa protuzračne odbrane Patriot Ukrajini (Reuters)

Dok pokušaji stvaranja atmosfere za smirivanje ruske agresije na Ukrajinu posrću ili posustaju, ponovo se zaoštrava retorika između Washingtona i Moskve zbog odluke Amerikanaca da opskrbe Kijev raketnim sistemom Patriot, kao efikasnim oružjem za suprotstavljanje ruskim raketama koje zasipaju Kijev.

Prema onome što su američki dužnosnici otkrili, Washington je u procesu finaliziranja planova za isporuku raketa protuzračne odbrane Patriot Ukrajini te kako ti planovi čekaju odobrenje ministra odbrane Lloyda Austina prije nego što ih upute predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje.

Treba imati na umu da je Washington oduvijek oklijevao poduzeti ovakav korak, pozivajući se na obavezu unutar Sjevernoatlantskog saveza da se sistem Patriot ograniči samo na države članice NATO-a.

Edward Joseph, izvršni direktor Instituta za međunarodne poslove Centra za transatlantske studije, povezao je američku odluku s intenzitetom bombardiranja infrastrukture i civila u Ukrajini koje provodi ruska vojska te sve većim povjerenjem Washingtona u vodstvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

‘Legitimna meta za ruske snage’

Osim toga, ovim potezom se želi poslati poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da neće moći odvratiti Washington i Evropljane od pružanja podrške Kijevu.

Joseph je tokom gostovanju u programu Al Jazere Arabic Iza vijesti (Ma weraa al khabar) rekao da će opskrba Kijeva raketama Patriot dovesti do promjene na frontu, odnosno u ratu u Ukrajini.

Tim više što će Washington omogućiti dobru obuku ukrajinskim vojnicima u Njemačkoj, tako što će ih obučavati za korištenje i upravljanje tim raketama.

Otkrio je da američki vojnici neće biti prisutni na ratištu u Ukrajini.

Fayez al-Duwairi, vojni i strateški stručnjak, smatra da su rakete Patriot stekle slavu zbog svoje historije te kako će to biti od velike pomoći Ukrajincima na terenu i u simboličkom smislu.

Međutim, hoće li doći do promjena u toku bitke zavisi od niza faktora, između ostalog od broja raketa koje će biti isporučene Ukrajini i stručnosti osoblja koje će proći obuku u američkoj bazi u Njemačkoj.

Također, problem raketa Patriot je u njihovoj visokoj cijeni, kako je rekao Duwairi prilikom gostovanja u programu Al Jazere Arabic Iza vijesti.

Odluka Washingtona da Kijevu osigura rakete protuzračne odbrane Patriot razljutila je Moskvu.

Dmitrij Medvedev, zamjenik šefa ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, zaprijetio da će ono što bude predano Ukrajincima od tog sistema postati legitimna meta za ruske snage.

Rekao je da će NATO, ako to učini, kao što je nagovijestio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, zapravo opskrbiti, kako ih je opisao, fanatike u Kijevu sistemom Patriot i pripadnicima savezničkih snaga, tako da će oni odmah postati ”legitimna meta” za ruske snage.

‘Rakete imaju određene nedostatke’

Ruski pisac i politički analitičar Jevgenij Siderov potvrdio je da je Medvedev ozbiljan u svojim prijetnjama te da se Moskva protivi bilo kakvoj stranoj prisutnosti na teritoriji Ukrajine.

Međutim, ne brine je isporuka raketa Patriot ukrajinskoj vojsci, jer imaju određene nedostatke, poput toga da se teško mogu nositi s metama na izrazito malim visinama.

Pored toga, ruska vojska zna kako da se suprotstavi tim raketama, kaže Siderev.

Prilikom gostovanja u emisiji Iza vijesti, ruski analitičar je izjavio da će trebati nekoliko mjeseci da rakete Patriot budu spremne za upotrebu nakon što stignu u Ukrajinu.

Odluka SAD-a uslijedila je kao odgovor na zahtjev Ukrajine, čiji je predsjednik Zelenski u više navrata apelirao na Washington i zapadne saveznike da osiguraju Ukrajini sisteme protuzračne odbrane, uključujući rakete Patriot, kako bi se suprotstavili ruskim raketnim napadima usmjerenim na osjetljivu infrastrukturu.

Izvor: Al Jazeera