Zašto Ukrajina još uvijek nije istupila iz Zajednice nezavisnih država?

Ukrajina je, pravno posmatrano, još uvijek članica Zajednice nezavisnih država, jer nije poslala službene dokumente o povlačenju, objavili su ruski mediji.

Ukrajina je postala utemeljitelj ove organizacije 8. decembra 1991. godine (Reuters)

U izvještaju ruskih novina Izvestija piše da je Ukrajina, pravno posmatrano, još uvijek članica Zajednice nezavisnih država (ZND), jer nije poslala službene dokumente o povlačenju.

U izvještaju se navodi da Ukrajina nije napustila ovu organizacije sve do danas zbog nastojanja da sačuva svoje interese.

Također se ističe da je ova država poništila oko 20 posto sporazuma sklopljenih s organizacijom, dok je mnoge sporazume zadržala na snazi te da i dalje, unatoč javnom odbijanju saradnje sa ZND-om, zadržava mogućnost za razvoj odnosa s državama članicama.

Izvještaj dodaje da Ukrajina godinama vodi politiku usmjerenu na prekid veza sa ZND-om.

Sve je počelo 2014. godine, kada je Ukrajinsko vijeće za odbranu i nacionalnu sigurnost odlučilo suspendirati članstvo Ukrajine u ZND-u.

Godine 2018. je tadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao dekret o suspenziji sudjelovanja Kijeva u pravnim tijelima ZND-a.

Od početka imala poseban status

Međutim, Kijev još nije podnio službeni zahtjev za istupanje.

U izvještaju se podsjeća da je Ukrajina postala utemeljitelj ove organizacije 8. decembra 1991. godine.

Iako je još uvijek pravno posmatrano njena članica, nije aktivno učestvovala u njenim aktivnostima posljednjih godina.

Od 2014. godine je suspendirala svoje učešće u zajedničkom budžetu organizacije, a odavno ide u pravcu povlačenja iz ugovora sklopljenih u okviru ZND-a.

Ukrajina je od početka imala poseban status u ZND-u, uz Rusiju i Bjelorusiju.

Iako nije ratificirala niti potpisala povelju organizacije, status države utemeljitelja dopušta da se Ukrajina svrstava u dio ove organizacije koja uključuje Azerbejdžan, Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Moldaviju, Rusiju, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Prošle godine je čelnik Izvršnog odbora ZND-a izjavio da se Ukrajina može formalno povući iz organizacije samo ako to želi, ali da organizacija ne planira pokrenuti pitanje isključenja Kijeva.

U izvještaju se navodi da za Ukrajinu i dalje važe brojni ugovori i sporazumi te kako nastavlja održavati interakciju sa zemljama ZND-a, ali uglavnom na bilateralnoj osnovi i u znatno smanjenom obliku.

Ukrajinske vlasti ponašaju se racionalno

Dodaje se da je ostanak Ukrajine unutar organizacije koristan za ovu državu kako bi pronašla rupu u zakonu za razvoj odnosa s drugim državama članicama.

Novine su citirale riječi stručnjaka koji kaže da je Kijev uvjerio sve međunarodne strane da nema nikakve veze sa ZND-om.

Ako se iznenada pokrene postupak istupanja, to bi Ukrajinu dovelo u neugodan položaj, jer su već uvjerili sve u to da su napustili ovu organizaciju.

U izvještaju se također navode riječi Ivana Skorikova, stručnjaka sa Instituta za zemlje ZND-a, koji kaže da se ukrajinske vlasti ponašaju racionalno po ovom pitanju, jer niz sporazuma u okviru ZND-a služi njihovom interesu, poput onih koji se odnose na međusobnu trgovinu s članicama organizacije, s izuzetkom Rusije i Bjelorusije.

Izvor: Agencije