Peru: Sud odredio 18-mjesečni pritvor Pedru Castillu

Sudsko vijeće Vrhovnog suda naredilo je produženi istražni pritvor za Castilla pošto su tužioci nastavili istragu o krivičnim optužbama protiv njega.

Vlada je proglasila vanredno stanje da bi obustavila nasilne proteste zbog svrgavanja doskorašnjeg predsjednika (EPA)

Sud u Peruu donio je odluku da bivši predsjednik Pedro Castillo bude zadržan u pritvoru 18 mjeseci, nakon što je optužen za pobunu i zavjeru zbog pokušaja da suspenduje Kongres i vladu dekretom.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda naredilo je produženi istražni pritvor za Castilla pošto su tužioci nastavili istragu o krivičnim optužbama protiv njega, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Odluka se ne dotiče osnovanosti optužbi sa kojima se Castillo suočava, ali je vijeće navelo da postoji rizik od njegovog bjekstva.

Proglašeno vanredno stanje

U Peruu su demonstranti jučer ponovo blokirali puteve, uprkos tome što je vlada proglasila vanredno stanje da bi obustavila nasilne proteste zbog svrgavanja doskorašnjeg predsjednika.

Nakon Castillovog smjenjivanja, u Peruu su počeli protesti u kojima je najmanje osam ljudi poginulo.

Peru je u srijedu proglasio vanredno stanje što podrazumijeva davanje posebnih ovlaštenja policiji i ograničavanje sloboda, uključujući pravo na okupljanje.

Castillova zamenica Dina Boluarte postala je predsjednica Perua nakon njegove smjene.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada