Objavljeno više od 13.000 novih JFK dokumenata; stotine drugih zadržano

Ne očekuje se da će rekordno objavljivanje dati velika otkrića o atentatu na američkog predsjednika Johna F Kennedyja od prije gotovo 60 godina.

Kennedy je ubijen dok se vozio u svojoj povorci kroz Dallas 22. novembra 1963, u dobi od 46 godina (AP)

Hiljade dokumenata povezanih s atentatom na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. objavljeno je, ali su mnogi drugi osjetljivi zapisi o ubistvu držani u tajnosti još godinu dana iz razloga “nacionalne sigurnosti”.

Nije se očekivalo da će objavljivanje 13.173 dokumenta u četvrtak uključiti nova bombastična otkrića, ili promijeniti zaključak do kojeg je došla komisija predvođena vrhovnim sucem Earlom Warrenom da je Lee Harvey Oswald, bivši marinac i komunistički aktivist koji je živio u bivšem Sovjetskom Savezu, djelovao sam.

Međutim, najnovije skladište dokumenata bit će korisno za historičare koji se usredotočuju na događaje oko atentata.

Kennedy je ubijen dok se vozio u svojoj povorci kroz Dallas 22. novembra 1963, u dobi od 46 godina. Hiljade knjiga, članaka, TV emisija i filmova istraživalo je ideju da je Kennedyjevo ubistvo bilo rezultat razrađene zavjere.

Nitko nije pružio uvjerljiv dokaz da je Oswald – kojeg je dva dana nakon Kennedyjeva ubistva smrtno ustrijelio vlasnik noćnog kluba Jack Ruby – radio s bilo kim drugim, iako teorija ima moćnu osnovu u kulturi.

CIA

Mnogi dokumenti objavljeni u četvrtak pripadali su Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA), uključujući nekoliko koji su bili usredotočeni na Oswaldovo kretanje i njegove kontakte.

Ostali dokumenti usredotočuju se na zahtjeve Warrenove komisije koja istražuje atentat. Dokumenti pokazuju da je američka vlada otvorila takozvani dosje 201 o Oswaldu u deceembru 1960, gotovo tri godine prije Kennedyjeva ubistva i nakon Oswaldova neuspjelog prebjega u Sovjetski Savez 1959.

Nekih 515 dokumenata ostalo je u potpunosti zadržano, a još 2545 djelomično, rekao je Nacionalni arhiv.

Jefferson Morley, potpredsjednik Fondacije Mary Ferrell koja je u oktobru tužila Bidenovu administraciju zbog odgode predaje dokumenta, upitao je zašto desetljećima kasnije još uvijek postoje redigirane i blokirane informacije o Kennedyjevom ubistvu.

“Ono što je CIA sakrila” jeste li je CIA imala “operativni interes za Oswalda” u vrijeme atentata, rekao je Morley za Washington Post.

U dokumentu iz decembra 1963. opisano je kako su službenici CIA-e u Mexico Cityju “presreli telefonski poziv” koji je Oswald u oktobru uputio iz tog grada tamošnjem sovjetskom ambasadoru koristeći se “svojim imenom” i govoreći “pokvarenim ruskim”.

Oswald se nadao proputovati kroz Kubu na putu za Rusiju i tražio je vizu, otkrivaju dokumenti. Postojala je početna zabrinutost da bi Ruby, Oswaldov ubica, mogao imati neke veze s Oswaldom.

No u nedavno objavljenom dopisu iz septembra 1964. predsjedničkoj komisiji koja istražuje atentat stoji da “Centralna obavještajna agencija nema naznaka da su se Ruby i Lee Harvey Oswald ikada poznavali, bili povezani ili mogli biti povezani na bilo koji način”.

Kongres je 1992. godine naredio da se svi preostali zapečaćeni dosjei koji se odnose na istragu o Kennedyjevoj smrti u potpunosti otvore za javnost putem Nacionalnog arhiva za 25 godina, do 26. oktobra 2017, osim onih za koje je predsjednik odobrio daljnje zadržavanje. Godine 2017. tadašnji predsjednik Donald Trump objavio je predmemoriju zapisa, ali je odlučio objavljivati preostale dokumente postupno.

95 posto dokumenata

Svi preostali JFK dosjei prvobitno su trebali biti objavljeni u oktobru 2021. Biden je odgodio to planirano objavljivanje, navodeći kašnjenja uzrokovana pandemijom COVID-19, i najavio da će umjesto toga biti objavljeni u dvije serije: jedna 15. decembra 2021, a drugi do 15. decembra 2022. nakon intenzivnog jednogodišnjeg pregleda.

S objavom u četvrtak, 95 posto dokumenata u CIA-inoj zbirci zapisa o ubistvima JFK-a bit će objavljeno u cijelosti, rekao je glasnogovornik CIA-e u izjavi, a nijedan dokument neće ostati redigiran ili zadržan u cjelosti nakon “intenzivnog jednogodišnjeg pregleda ” svih dosad neobjavljenih informacija.

Biden je u memorandumu rekao da će Nacionalni arhivi i relevantne agencije do 1. maja 2023. “zajedno pregledati preostale redakcije u zapisima koje nisu javno objavljene”.

Nakon tog pregleda, “sve informacije zadržane od javnog objavljivanja koje agencije ne preporučuju za nastavak odgode” bit će objavljene do 30. juna 2023.

Izvor: Al Jazeera i agencije