Biden podržava članstvo Afričke unije u G20

Čelnici 49 afričkih država okupili su se Washingtonu, na trodnevnom samitu, s fokusom na klimatskim promjenama, sigurnosti opskrbe hranom i trgovini.

Afrika mora biti za svakim stolom za kojim se raspravlja o globalnim izazovima, rekao je Joe Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će podržati punopravno članstvo Afričke unije u grupi G20 najvećih ekonomija, u sklopu nastojanja Washingtona da osnaži veze s tim kontinentom.

Govoreći na samitu SAD-Afrika, rekao je da želi podržati saradnju na svim područjima.

“Afrika mora biti za svakim stolom za kojim se raspravlja o globalnim izazovima i u svakoj instituciji u kojoj se odvijaju takvi razgovori”, kazao je Biden, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Trebalo je puno vremena, ali to vrijeme dolazi”, dodao je.

Južnoafrička Republika jedina je članica G20 iz Afrike.

Afričku uniju čini 55 zemalja.

Utrka SAD-a i Kine u Africi

Čelnici 49 afričkih država okupili su se ove sedmice u Washingtonu na trodnevnom samitu, koji je počeo u četvrtak, s fokusom na klimatskim promjenama, sigurnosti opskrbe hranom i trgovini.

Taj sastanak i Bidenove izjave imaju za cilj pozicionirati SAD kao partnera afričkih zemalja u kojima Kina širi utjecaj finansirajući infrastrukturne projekte.

Biden je na samitu najavio milijarde dolara pomoći i ulaganja u Afriku.

Trgovinska razmjena Kine i Afrike četiri je puta veća od američke, a Peking je uz to veliki kreditor, koji nudi jeftine kredite od zapadnih banaka.

Izvor: Agencije