Indija testirala balistički projektil koji može pogoditi svaki dio Kine

Projektil dugog dometa koji može nositi nuklearnu glavu ojačat će odbrambene sposobnosti Indije usred napetosti na granici s Kinom.

Domet balističkog projektila Agni-V je 5.400 kilometara ili više (Reuters)

Indija je uspješno testirala raketu dugog dometa koja može nositi nuklearnu bojevu glavu, dok New Delhi namjerava ojačati odbrambene sposobnosti usred napetosti na granici s Kinom.

Ministar za parlamentarne poslove Pralhad Joshi rekao je da je interkontinentalni balistički projektil Agni-V lansiran u četvrtak sa otoka Abdul Kalam, u istočnoj državi Odisha.

“Projektil će dodati veliku vrijednost odbrani i u većoj mjeri ojačati nacionalnu sigurnost”, napisao je on na Twitteru, navodeći da je domet projektila 5.400 kilometara ili više, što znači da bi u teoriji mogao pogoditi skoro bilo koji dio Kine.

Pojačane tenzije između dvije sile

Tenzije između Indije i Kine ponovo su pojačane nakon sukoba njihovih vojnika od 9. decembra, duž sporne granice u državi Arunachal Pradesh.

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh kazao je da nijedan indijski vojnik nije teže povrijeđen te da su se dvije strane brzo povukle na svoje ranije pozicije.

Odnosi između dvije azijske države drastično su se pogoršali nakon smrtonosnih okršaja 2020. godine, najkrvavijih u nekoliko desetljeća, u kojima je ubijeno 20 indijskih vojnika.

Kina je kasnije priznala pogibiju četiri vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada