Zatvorska kazna gradonačelniku Istanbula i Erdoganovom suparniku

Ekrem Imamoglu osuđen je na više od dvije i po godine zatvora zbog, kako obrazlaže sud u Istanbulu, vrijeđanja članova Vrhovne izborne komisije Turske.

Presuda je donesena šest mjeseci uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora (EPA)

Sud u Istanbulu donio je presudu kojom je na dvije godine, sedam mjeseci i 15 dana zatvorske kazne osuđen gradonačelnik tog grada Ekrem Imamoglu, rival turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je procesuiran u slučaju “vrijeđanja članova Vrhovne izborne komisije Turske”.

Ročištu u srijedu, na kojem je izrečena presuda, prisustvovao je Kemal Polat, advokat Imamoglua, dok su ročištu kao posmatrači prisustvovali brojni članovi opozicionih Republikanske narodne partije (CHP) i Partije IYI.

Sudsko vijeće je na ročištu saopćilo odluku kojom je Imamoglu oglašen krivim po optužbi za “javno vrijeđanje državnih službenika u  obavljanju službe zbog njihovih javnih funkcija”, i to zbog javnog vrijeđanja tadašnjeg predsjednika Vrhovne izborne komisije Turske Sadija Guvena i još deset članova.

Imamoglu je izjavio da je zatvorska kazna koju mu je izrekao sud politička i protivzakonita.

Pobijedio Erdoganovog kandidata u Istanbulu

Sud je odlučio primijeniti Član 53. Krivičnog zakona Turske prema Imamogluu, koji se odnosi na “oduzimanje određenih prava” koja osuđeni trenutno uživa.

Odbrana će podnijeti žalbu na presudu donesenu šest mjeseci uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora, prenosi Hina.

Imamoglu je figurirao kao potencijalno jak suparnik Erdoganu u utrci za predsjednika.

Opozicija još nije odabrala predsjedničkog kandidata.

Imamoglu je tijesno porazio kandidata Erdoganove vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) na izborima u martu 2019. godine za gradonačelnika Istanbula, prenosi Reuters.

Nakon što su ti izbori poništeni, ubjedljivo je pobijedio na ponovljenim izborima, čime je okončano 25-godišnju vladavinu AKP-a i njegovih prethodnika u najvećem turskom gradu.

Izvor: Agencije