Video: Uspješan prvi let turskog bespilotnog borbenog aviona

Kompanija Baykar. vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica, razvio je prvi ratni avion bez posade, nazvan ‘Bayraktar Kizilelma’.

Uspješno je obavljen prvi let turskog bespilotnog borbenog aviona, nazvanog “Bayraktar Kizilelma” (Crvena jabuka).

Radi se o prvom turskom ratnom avionu bez posade, prenosi Anadolija.

Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica, kompanija Baykar, predstavio je u martu prototip turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog “Bayraktar Kizilelma”, koji je ova kompanija razvila domaćim resursima.

Selcuk Bayraktar, čelnik kompanije Baykar, turske odbrambene kompanije specijalizirane za bespilotne letjelice i umjetnu inteligenciju, podijelio je sliku leta prvog turskog bespilotnog borbenog aviona na svom službenom Twitter nalogu.

Uloga u prekomorskim misijama

“Bayraktar Kizilelma”, koji će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim stazama, igrat će važnu ulogu u prekomorskim misijama.

Avion je, kako se navodi, sposoban voditi zrak-zrak borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom s agresivnim manevrima.

Letjelicu su u potpunosti razvili turski inženjeri i tehničari s iskustvom stečenim na projektima Bayraktar TB2 i Bayraktar Akinci.

Avion će koristiti svu municiju koju su razvili turski inženjeri, a planirana nosivost mu je od 1.500 kilograma.

Izvor: Agencije