Spasilačka akcija u La Mancheu, potonuo čamac s migrantima

Ova nesreća događa se manje od godinu dana nakon što je u pokušaju prelaska Engleskog kanala gumenjakom u novembru 2021. poginulo 27 ljudi.

Od početka godine više od 40.000 migranata prešlo je La Manche (AFP)

Manji brod s oko 40 migranata potonuo je u blizini jugoistočne obale Engleske, pri čemu je živote izgubilo najmanje troje putnika.

Britanska vlada i hitne službe potvrdile su da je operacija spašavanja u toku, s brodovima, helikopterima i spasilačkim timovima na terenu koji pomažu francuskoj i britanskoj mornarici, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Incident se dogodio oko 3 sata i 40 minuta tokom noći, a britanska radiostanic LBC prenosi da je spašeno 43 ljudi.

Sky News prenosi kako je poginulo najmanje troje ljudi.

‘Opasan put’

Ova nesreća događa se manje od godinu dana nakon što je u pokušaju prelaska Engleskog kanala gumenjakom u novembru 2021. poginulo 27 ljudi.

Brod u srijedu potonuo je u vrijeme hladnog vremena koje je zahvatilo Britaniju. U srijedu ujutro u obližnjem gradu temperatura je iznosila 2 stepena.

Uprkos niskim temperaturama više od 500 migranata se samo prošlog vikenda odlučilo na taj opasan put, jer krijumčari koriste prednost mirnog mora i slabih vjetrova.

Iz Francuske je ove godine u Britaniju ušlo više od 40 hiljada migranata, prenosi Reuters. Veliki dio njih stigao je iz Afganistana i Irana, no prošlu godinu bilježi se i velik broj dolazaka Albanaca.

Izvor: Agencije