Počinje li se Kina natjecati s Amerikom za Bliski istok?

Peking se okreće prema Zaljevu, koji se smatra američkim ekonomskim i naftnim dvorištem, kako bi se natjecao s tom državom oko ove važne regije, ali i zbog toga što su zaljevsko-američki odnosi ušli u fazu zahlađenja.

Xi Jinping došao je u regiju Zaljeva kako bi razgovarao o smanjenju cijena nafte, nakon što je Washington zapeo u ćorsokak (Reuters)

Abdelnabi Abdelmutalib, ekonomski stručnjak i bivši sekretar egipatskog Ministarstva ekonomije, naglašava da cilj kineskog okretanja prema Bliskom istoku nije natjecanje sa Sjedinjenim Američkim Državama u regiji, već da joj bude od koristi nakon pogoršanja odnosa između Washingtona i zaljevskih zemalja.

Gostujući u programu Al Jazeere Arabic ”Suprotan smjer”, rekao je da je kineski predsjednik Xi Jinping došao u regiju Zaljeva kako bi razgovarao o smanjenju cijena nafte, nakon što je Washington zapeo u ćorsokak sa zemljama Zaljeva u tom pogledu, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Kazao je da je “bauk” oko Kine izmišljen, za što je odgovorna Amerika, kojoj treba prisutnost stvarnog neprijatelja s kojim se treba suočiti kako bi uvjerila američke građane na plaćanje poreza.

Međutim, istina je da Washington ima koristi od Pekinga u raznim industrijama, čak ga smatra i svojim vlastitim proizvođačem.

‘Države Zaljeva traže pouzdanog saveznika’

Abdelmutalib je naglasio da američka administracija može eliminirati ”kineskog zmaja” i doći u dosir s drugim u kratkom vremenu.

Stručnjak za strateška pitanja Riyad Eid rekao je da Amerika Kinu smatra svojim glavnim neprijateljem i strateškim konkurentom u kontroli ekonomije u svijetu.

Dodao je da je posjeta kineskog predsjednika regiji uslijedila nakon napetosti u Južnom kineskom moru s Amerikom oko otoka Tajvan te okretanja Pekinga prema Zaljevu, koji se smatra američkim ekonomskim i naftnim dvorištem, kako bi se natjecao s tom državom oko ove važne regije, ali i zbog toga što su zaljevsko-američki odnosi ušli u fazu zahlađenja.

Kazao je da se svijet okreće prema rastućoj sili na Istoku nakon što je Amerika oslabila, istaknuvši da je posjeta njemačkog kancelara  Olafa Scholza Pekingu u novembru i kinesko ulaganje u njemačku luku od 35 posto najbolji dokaz američke slabosti.

Eid je naglasio da države Zaljeva traže iskrenog i pouzdanog saveznika, nakon što se odnos s bivšim saveznikom pogoršao.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada