Odbor za budžet Bundestaga odobrio kupovinu američkih F-35

Za jedan od prvih velikih odbrambenih projekata odobreno je deset milijardi eura iz budžeta namijenjenog vraćanju oružja i opreme Bundeswehra na visoki nivo.

Njemačka namjerava kupiti 35 'nevidljivih' borbenih aviona F-35 s projektilima (EPA)

Odbor za budžet njemačkog parlamenta odobrio je deset milijardi eura vrijednu kupovinu borbenih aviona F-35 američke kompanije Lockheed Martin, rekla su dva člana odbora za Reuters.

Riječ je o jednom od prvih velikih odbrambenih projekata kojima će Berlin iskoristiti sredstva iz posebnog fonda od 100 milijardi eura, koji je kancelar Olaf Scholz najavio u velikoj promjeni njemačke odbrambene politike, nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Novac je namijenjen vraćanju oružja i opreme Bundeswehra na visoki nivo, nakon desetljeća rezanja sredstava poslije završetka Hladnog rata.

‘Nevidljivi’ borbeni avioni

Njemačka namjerava kupiti 35 “nevidljivih” borbenih aviona F-35 s projektilima, drugim naoružanjem i opremom, a prvih osam aviona bit će isporučeno 2026. godine.

Američki avion zamijenit će zastarjeli Tornado, jedini njemački mlažnjak koji može nositi američke nuklearne bombe stacionirane u Njemačkoj kako bi se koristile u slučaju sukoba.

Izvor: Agencije