Neonacisti u Njemačkoj sanjaju o zavjeri na ‘Dan X’ s namjerom da likvidiraju neke političare

Gotovo da ne prođe godina bez priče o neonacistima koji se infiltriraju u policiju ili specijalne snage, kaže James Jackson, novinar i komentator sa sjedištem u Berlinu, za ‘Newsweek’.

Pristalice pokreta 'Građani Reicha' organiziraju sedmična protestna okupljanja ispred njemačkog parlamenta (Al Jazeera)

Neuspjeli državni udar “Građana Reicha”, koji se dogodio proteklih sedmica, može se činiti smiješnim i neobičnim, kao da dolazi s početka 19. stoljeća, kada je princ Heinrich XIII kovao zavjeru s poznatim bavarskim kuharom koji je trebao posluživati hranu nakon revolucije. Istina je, međutim, da njemačka krajnja desnica nije smiješna stvar, a ovaj zaplet razotkriva brojne mitove o zemlji.

U tom kontekstu, James Jackson, novinar i komentator sa sjedištem u Berlinu, kaže u članku u američkom časopisu Newsweek da bi neki liberali mogli razmišljati o Njemačkoj kao o kvaziutopiji koja je uspješno naučila lekcije iz historije i ukinula rasizam i fašizam.

Napomenuo je da gotovo ne prođe godina dana bez priče o neonacistima koji se infiltriraju u policiju ili specijalne snage, te planiraju svrgnuti vladu ukradenom municijom ili počiniti terorističke napade na manjine. Mnogi sanjaju o “danu X”, odnosno danu navodne zavjere, a odnosi se na planove koje su 2017. navodno napravili pripadnici komande specijalnih snaga u njemačkoj vojsci s ciljem da likvidiraju nekoliko lijevo orijentiranih političara, te na planiranje ustanka njemačkog naroda kako bi svrgnuli vođe u Berlinu koji imaju podršku iz inozemstva.

Burna historija

Jackson ističe da burna historija zemlje daje teoretičarima zavjere dovoljno materijala za provođenje njihovih ciljeva. U međuvremenu, krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) bilježi skoro rekordne rezultate u anketama, posebno na istoku zemlje, gdje će izgleda osvojiti do 30 posto glasova u nekim državama.

Tvrdi da, bez obzira na to što je mnogo više Nijemaca zadovoljno demokratijom nego Amerikanaca, i dalje postoje ozbiljni problemi sa sistematskim rasizmom. Predrasude prema Romima i ljudima druge boje kože, koji se suočavaju s uličnim maltretiranjem, uveliko su rasprostranjene.

Uvijek prisutna prijetnja desnice

U Njemačkoj također postoji ogromna obrazovna nejednakost za imigrante i njihove potomke, dok tvrdoglavo odbijanje bilježenja rase u popisima dovodi do iskrivljavanja podataka i poricanja. Bjelačka populacija dominira njemačkom politikom i medijima, kazao je.

Iako je Njemačka prednjačila u priznavanju krivice za zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata i ima moderan i razuman demokratski sistem, pred njom je dug put prije nego što nestane prijetnja krajnje desnice, a još više prije nego što rasizam postane lekcija iz historije, a ne uvijek prisutna opasnost, zaključio je autor na kraju svog članka.

Izvor: Agencije