NATO povećava vojni budžet na 2,1 milijardu dolara za 2023.

Saveznici iz Sjeverrnoatlantskog saveza složili su se da povećaju civilni i vojni budžet Alijanse za idiću godinu odražavajući veće ambicije za novu sigurnosnu realnost.

Jens Stoltenberg kaže da je povećanje budžeta 'konkretan izraz višeg nivoa ambicija'

Sjevernoatlantski savez utvrdio je vojni budžet za narednu godinu i on iznosi skoro dvije milijarde eura, što je za oko 25 posto više nego za ovu godinu.

Saveznici iz NATO-a složili su se da povećaju civilni i vojni budžet Alijanse za 2023. godinu, odražavajući veće ambicije za novu sigurnosnu realnost.

“Civilni budžet je postavljen na 370,8 miliona eura, a vojni budžet na 1,96 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 27,8 posto, odnosno 25,8 posto u odnosu na 2022. godinu”, navedeno je iz NATO-a.

‘Viši nivo ambicija’

Pozdravljajući taj potez, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je povećanje budžeta “konkretan izraz višeg nivoa ambicija” da se postigne cilj koji su saveznici NATO-a postavili na samitu u Madridu u junu.

“Moramo nastaviti ulagati više i bolje zajedno u NATO,” kazao je on.

Civilni budžet obezbjeđuje sredstva za osoblje, operativne troškove i programske izdatke NATO štaba i njegovog međunarodnog osoblja.

Vojni budžet pokriva operativne troškove štabova, misija i operacija NATO komandne strukture širom svijeta.

Pored civilnog i vojnog budžeta, gornja granica za NATO sigurnosni investicioni program (NSIP) za 2023. godinu postavljena je na milijardu eura, što predstavlja povećanje od 26,6 posto.

Izvor: Agencije