Kritike njemačkom TV kanalu koji je slavlje marokanskih igrača povezao s ISIL-om

U izvještaju ‘Welta’ prikazana je fotografija trojice igrača marokanske selekcije u svlačionici dok drže zastavu Maroka i podignut kažiprst.

Marokanski igrači su nakon pobjede podizali kažiprst (AFP)

Njemački televizijski kanal “Welt” objavio je reportažu u kojoj povezuje igrače marokanske nogometne reprezentacije sa grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), jer su podigli kažiprst slaveći pobjedu nad Portugalom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. Ovakva poređenja su izazvala bijesne reakcije na društvenim mrežama.

U izvještaju, koji je njemački kanal objavio u ponedjeljak, prikazana je fotografija trojice igrača marokanske selekcije u svlačionici dok drže zastavu Maroka i podignut kažiprst.

Njemački prezenter opisao je ovu fotografiju kao “uznemirujuću i provokativnu”. Takve navode je opravdao time da je podizanje kažiprsta, kako su rekli, isti znak koji koriste “militanti Islamske države Irak i Levant nakon svojih osvajanja”. Istakao je da nije siguran žele li igrači ”Lavova Atlasa” podržati “bilo koju terorističku organizaciju” time što koriste “simbol tevhida (Božje jednoće)”.

‘Zapaljive’ poruke ‘Welta’

Korisnici Twittera osudili su izvještaj “Welta”, koji je nosio “zapaljive” poruke, kako su naveli. Ističu da je podizanje kažiprsta kod muslimana simbol vjere u jednog Boga, te kako njemački napad odražava “rasizam, neznanje i superioran pogled”.

Rashad Alhindi, koji se predstavlja kao njemačko-palestinski reditelj, na svom Twitter profilu je objavio fotografiju na kojoj se vide igrači njemačke reprezentacije, političari i papa kako podižu kažiprst.

Također, Tarek Bee, jordanski novinar i pisac, oštro je osudio njemački izvještaj, rekavši: “Ljudi širom svijeta podižu prste u znak slavlja, ali samo kada je riječ o muslimanima, onda je to teroristički.”

Grčki pisac i istraživač Rene Wildangel je tvitao: “Nije bilo dovoljno Marokance opisati kao antisemite zbog palestinskih zastava. Kanal ‘Welt’ je otkrio kako su oni teroristi ISIL-a jer i oni imaju i kažiprst.”

Optužbe za antisemitizam

Jedan od tviteraša je priložio i fotografiju bivše brazilske nogometne legende Ronalda kako podiže kažiprst u znak slavlja što je postigao gol.

Također, na jednom od profila je objavljena fotografija argentinskog fudbalera Lionela Messija sa podignutim kažiprstom.

U subotu su se reprezentativci Maroka našli na udaru njemačkih medija, nakon što je njemački list Taz optužio ”Lavove Atlasa” za “antisemitizam”.

Novine su izrazile zgranutost zbog “solidarnosti s Palestinom” koja je bila očita na Svjetskom prvenstvu, tvrdeći da su igrači i navijači koji su isticali palestinsku zastavu tokom proslave pobjede dodavali “antisemitski prizvuk tom veselju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada