Iran izbačen iz tijela UN-a za prava žena

Izbacivanje je predložio SAD, zbog brutalne represije protesta u Iranu, koje je potaknula smrt mlade žene u policijskom pritvoru.

Protesti širom zemlje izbili su nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u zatvoru policije za moral (EPA)

Iran je izbačen iz tijela Ujedinjenih naroda za prava žena, zbog politike koja je suprotna pravima žena i djevojčica, što su ranije predložile Sjedinjene Američke Države zbog represije protesta koje je potaknula smrt mlade žene u policijskom pritvoru.

Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (ECOSOC), tijelo sa 54 člana, usvojilo je rezoluciju koju je izradio SAD, kojom se “Islamska Republika Iran s trenutnim efektom izbacuje iz Komisije za prava žena, do kraja mandata 2022-26”, prenosi Hina.

Rezoluciju je podržalo 29 članica, osam ih je bilo protiv, a 16 suzdržano.

‘Ružna mrlja na vjerodostojnosti Komisije’

Američka amabsadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je prije glasanja da je uklanjanje Irana ispravna stvar, opisujući članstvo Teherana kao “ružnu mrlju na vjerodostojnosti Komisije”.

Iranski amabsador pri UN-u Amir Saeid Iravani nazvao je potez SAD-a nezakonitim, poručivši da se Washington ponaša nasilnički.

Komisija za žene ima 45 članova, a sastaje se jednom godišnje, s ciljem promicanja rodne jednakosti i osnaživanja žena.

Iran, 17 drugih država i Palestinci tvrdili su u pismu ECOSOC-u u ponedjeljak da će usvajanje rezolucije “nedvojbeno stvoriti nepoželjan presedan, koji će u konačnici spriječiti druge države članice s drugačijim kulturama, običajima i tradicijama da doprinesu aktivnostima takvih komisija”.

Samo pet potpisnika pisma trenutno su članovi ECOSOC-a te su imali pravo glasa u srijedu.

Islamska Republika u ponedjeljak je javno objesila muškarca za kojeg su državni mediji rekli da je osuđen za ubistvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, što je drugo pogubljenje u manje od  sedam dana povezano s protestima protiv iranske vlasti.

Iran optužio strane neprijatelje i agente

Protesti širom zemlje izbili su prije tri mjeseca, nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u zatvoru policije za moral, koja je privela zbog navodnog kršenja pravila o pokrivanju glave.

U protestima sudjeluju Iranci iz svih društvenih slojeva, a oni predstavljaju najznačajniji izazov legitimitetu vjerske vlasti od Islamske revolucije 1979. godine.

Iran je optužio strane neprijatelje i njihove agente za nerede.

Vijeće za ljudska prava UN-a prošlog mjeseca je odlučilo da će imenovati nezavisnog istražitelja koji će provesti istragu represije nad demonstrantima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada