UN: Tokom rata u Jemenu ubijeno 3.774 djeteta

Prema podacima UNICEF-a, 3.904 dječaka su regrutirana kao djeca vojnici od marta 2015. do septembra 2022. godine.

Oko 2,2 miliona djece u Jemenu je 'akutno pothranjeno' (EPA)

Najmanje 3.774 djece ubijeno je tokom građanskog rata u Jemenu između marta 2015. i septembra 2022. godine, saopćiili su Ujedinjeni narodi.

Prema najnovijim statističkim podacima koje je objavio Dječiji fond UN-a (UNICEF), još 7.245 djece je osakaćeno tokom sukoba.

Prema podacima UNICEF-a, 3.904 dječaka su regrutirana kao djeca vojnici od marta 2015. do septembra 2022. godine.

Agencija UN-a je također procijenila da je oko 2,2 miliona djece u Jemenu “akutno pothranjeno”.

“Ako djeca Jemena žele imati ikakvu šansu za pristojnu budućnost, onda strane u sukobu, međunarodna zajednica i svi oni koji imaju utjecaja moraju osigurati da budu zaštićeni i podržani”, rekla je Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a.

Agencija navodi da su sve brojke vjerovatno mnogo veće.

Organizacija je pozvala na hitnu obnovu sporazuma o prekidu vatre, koji je trajao od aprila do početka oktobra i doživio zatišje u borbama na frontu.

Poginulo više od 150.000 ljudi

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije, kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U sukobima u Jemenu poginulo je više od 150.000 ljudi.

Jemen je jedna od najsiromašnijih država, a rat u toj zemlji je doveo do jedne od najdubljih humanitarnih kriza u svijetu.

Podaci jemenskih vlasti i organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazuju kako su Husi, koje podržava Iran, od 2014. godine širom zemlje postavili oko dva miliona mina.

Ove mine bile su uzrok stradanja ili ranjavanja nekoliko hiljada civila.

Izvor: Agencije