Francuski sud osudio osam osoba zbog napada kamionom 2016. u Nici

Sedam muškaraca i jedna žena proglašeni su krivima zbog uloge u napadu kamionom u kojem je smrtno stradalo 86 osoba.

Napadača Mohameda Lahouaiej Bouhlela je ubila policija (EPA)

Francuski sud proglasio je krivima sedmericu muškaraca i jednu ženu zbog njihove uloge u napadu kamionom u južnom gradu Nica 2016. godine, u kojem je smrtno stradalo 86 osoba.

Napadača Mohameda Lahouaiej Bouhlela je ubila policija n,akon što je prouzrokovao haos na dva kilometra dugoj dionici avenije uz obalu Nice, gdje su porodice slavile Pad Bastille, francuski državni praznik, prenosi Hina.

Sud u Parizu proglasio je krivim Mohameda Ghraieba, glavnog optuženika i Bouhlelovog prijatelja, za pripadnost terorističkoj organizaciji te mu je odredio zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina.

Sudije su krivima za pripadanje terorističkoj organizaciji proglasili i Chokri Chafrouda i Ramzija Arefu, koji su također optuženi za pomaganje Bouhlelu pri nabavci oružja i kamiona.

Chafroud je osuđen na 18 godina, a Arefa na 12 godina zatvora.

Moguća žalba na presudu

Petero ostalih optuženika je dobilo zatvorske kazne između dvije i osam godina.

Nijedan od osuđenika nije bio optužen za učestvovanje u napadu ili saučesništvo, što je odluka koja je zasmetala onima koji su preživjeli napad.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost nekoliko dana nakon napada u Nici, ali nije pružila dokaze da je napadač, o kojem je policija već imala dosje zbog nasilja u porodici i “sitnog” kriminala, imao ikakvog direktnog kontakta s njom.

Na presudu suda moguće je uložiti žalbu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada